Omlósra sült csirkecombok krémes, tejszínes gombaraguban: vajjal készül a franciás fogás
Ez a tejszínes gombaraguban sült csirkecomb francia módra, sok vajjal készül.

francia csirke
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Francia csirkepörköltnek is nevezik ezt a tejszínes, gombás fogást, bár a mi pörköltünkhöz nem sok köze van: hiányzik belőle például a pirospaprika és a paradicsom, viszont sokféle fűszer felhasználásával készül. Az elnevezés mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom.

Francia csirkecomb gombamártásban

Hozzávalók

  • 30 dkg gomba
  • 7 dl alaplé
  • 6 dkg vaj
  • 4 egész csirkecomb
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1.75 dl tejszín
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 0.5 teáskanál szárított kakukkfű
  • bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté, sózd, borsozd, locsold meg kevés olívaolajjal, és tedd be a hűtőbe egy órára. Amíg pihen, készítsd elő a többi hozzávalót: a hagymát és a fokhagymát vágd cikkekre, a gombát és a petrezselymet aprítsd fel, a paprikát vágd kockákra.

Amikor a pácolási idő letelt, a vajat egy lábosban olvaszd fel, és nagy lángon egy-két perc alatt piríts kérget a combok minden oldalára. Ha készen vannak, szedd ki, és tedd félre őket. A visszamaradt vajba tedd bele egyszerre a hagymát, a kaliforniai paprikát és a gombát, sózd és borsozd meg, add hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet és a felaprított fokhagymát, és kevergetve párold nagyjából negyedórát, amíg a gomba összeesik. Ekkor szórd meg liszttel, öntsd fel borral és alaplével, tedd vissza bele a csirkecombokat, főzd kis lángon 40 percet, majd vedd ki belőle a combokat újra. Keverd el a szószt a tejszínnel, forrald össze, majd tedd vissza a csirkecombokat, és szórd meg friss petrezselyemmel. Még egy utolsót engedd forrni, és már tálalhatod is.
 

Desszertet is készíthetsz francia módra - a csokimousse légiesen könnyű pohárkrém.

Ezt is szeretjük