Francia babos egytál füstölt hússal: így készül a híres cassoulet
A franciák babos egytálétele, a cassoulet hasonlít a sóletre, de disznóhúst is nyugodtan lehet hozzá használni.

- Megemeli a hajtöveket és szuper dús tartást ad: ezért a hajformázó eszközért rajonganak most a szépségbloggerek »
- A nappali és az esti arcápolási rutin nagyon más: nem mindegy, hogy mikor mit kensz az arcodra »
- 40 felett így a legnőiesebb a cicaszem: fiatalosabbnak tűnik az arc, ha másképp húzod meg a vonalat »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
A cassoulet, vagyis a francia babos egytál sokféle változatban ismert. Használnak hozzá kacsát, libát is, de ha egyszerűbben szeretnéd, csirkecombból is készítheted. A sólettől eltérően ebből kihagyhatatlan a füstölt szalonna és a kolbász is.
Francia babos egytál (cassoulet)
Hozzávalók 4 személyre
- 45 dkg fehérbab
- 20 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg füstölt szalonna
- 7.5 dl alaplé
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 egész csirkecomb
- 2 kávéskanál rozmaring
- 2 kávéskanál kakukkfű
- 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
- 1 hagyma
- 1 evőkanál kacsazsír
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
A babot előző este áztasd be. A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté, dörzsöld be sóval és borssal, locsold meg kevés olívaolajjal, és pihentesd a hűtőben egy-két órát vagy akár egy éjszakát is.
Másnap a szalonnát kockázd fel, és a kacsazsírral együtt pirítsd le. Nem kell, hogy teljesen kiolvadjon. A szalonnadarabokat szűrőlapáttal szedd ki, a visszamarad zsíron pedig pirítsd körbe a csirkecombok minden oldalát.
Amíg a szalonna és a csirke készül, a kolbászt áztasd hideg vízbe. Tíz perc elteltével húzd le a bőrét, a húsát karikázd fel. Ugyanabban a zsiradékban, amelyben a csirke sült, a kolbászdarabokat is pirítsd meg.
A hagymát negyedeld fel.
Egy mély tepsiben vagy cserépedényben helyezd el a szalonnát, a kolbászt és a sült csirkét. Add hozzá a leszűrt babot, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a paradicsomkonzervet és a hagymát. Locsold meg a szafttal, öntsd fel alaplével és vörösborral, fűszerezd rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval és borssal. Még jobb, ha friss zöldfűszereket használsz hozzá, ebben az esetben kösd csokorba őket, és így tedd a tálba. Fedd le, és 150 fokon 3 óra alatt süsd az egészet puhára.
A füstölt hús a jóféle korhelylevesből is kihagyhatatlan.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept