Francia babos egytál füstölt hússal: így készül a híres cassoulet
A franciák babos egytálétele, a cassoulet hasonlít a sóletre, de disznóhúst is nyugodtan lehet hozzá használni.
A cassoulet, vagyis a francia babos egytál sokféle változatban ismert. Használnak hozzá kacsát, libát is, de ha egyszerűbben szeretnéd, csirkecombból is készítheted. A sólettől eltérően ebből kihagyhatatlan a füstölt szalonna és a kolbász is.
Francia babos egytál (cassoulet)
Hozzávalók 4 személyre
- 45 dkg fehérbab
- 20 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg füstölt szalonna
- 7.5 dl alaplé
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 egész csirkecomb
- 2 kávéskanál rozmaring
- 2 kávéskanál kakukkfű
- 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
- 1 hagyma
- 1 evőkanál kacsazsír
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
A babot előző este áztasd be. A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté, dörzsöld be sóval és borssal, locsold meg kevés olívaolajjal, és pihentesd a hűtőben egy-két órát vagy akár egy éjszakát is.
Másnap a szalonnát kockázd fel, és a kacsazsírral együtt pirítsd le. Nem kell, hogy teljesen kiolvadjon. A szalonnadarabokat szűrőlapáttal szedd ki, a visszamarad zsíron pedig pirítsd körbe a csirkecombok minden oldalát.
Amíg a szalonna és a csirke készül, a kolbászt áztasd hideg vízbe. Tíz perc elteltével húzd le a bőrét, a húsát karikázd fel. Ugyanabban a zsiradékban, amelyben a csirke sült, a kolbászdarabokat is pirítsd meg.
A hagymát negyedeld fel.
Egy mély tepsiben vagy cserépedényben helyezd el a szalonnát, a kolbászt és a sült csirkét. Add hozzá a leszűrt babot, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a paradicsomkonzervet és a hagymát. Locsold meg a szafttal, öntsd fel alaplével és vörösborral, fűszerezd rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval és borssal. Még jobb, ha friss zöldfűszereket használsz hozzá, ebben az esetben kösd csokorba őket, és így tedd a tálba. Fedd le, és 150 fokon 3 óra alatt süsd az egészet puhára.
A füstölt hús a jóféle korhelylevesből is kihagyhatatlan.
Hagyományos korhelyleves hússal és sok savanyú káposztával gazdagítva
Ha nem vagy húsevő, akkor krumplival dúsítva készítsd el, tejföl helyett pedig tejszínnel is kipróbálhatod a receptet.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció