Francia babos egytál füstölt hússal: így készül a híres cassoulet

A franciák babos egytálétele, a cassoulet hasonlít a sóletre, de disznóhúst is nyugodtan lehet hozzá használni.

Francia babos egytál (cassoulet)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cassoulet, vagyis a francia babos egytál sokféle változatban ismert. Használnak hozzá kacsát, libát is, de ha egyszerűbben szeretnéd, csirkecombból is készítheted. A sólettől eltérően ebből kihagyhatatlan a füstölt szalonna és a kolbász is.

Francia babos egytál (cassoulet)

Hozzávalók 4 személyre

  • 45 dkg fehérbab
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 7.5 dl alaplé
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 egész csirkecomb
  • 2 kávéskanál rozmaring
  • 2 kávéskanál kakukkfű
  • 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este áztasd be. A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté, dörzsöld be sóval és borssal, locsold meg kevés olívaolajjal, és pihentesd a hűtőben egy-két órát vagy akár egy éjszakát is.

Másnap a szalonnát kockázd fel, és a kacsazsírral együtt pirítsd le. Nem kell, hogy teljesen kiolvadjon. A szalonnadarabokat szűrőlapáttal szedd ki, a visszamarad zsíron pedig pirítsd körbe a csirkecombok minden oldalát. 

Amíg a szalonna és a csirke készül, a kolbászt áztasd hideg vízbe. Tíz perc elteltével húzd le a bőrét, a húsát karikázd fel. Ugyanabban a zsiradékban, amelyben a csirke sült, a kolbászdarabokat is pirítsd meg.

A hagymát negyedeld fel.

Egy mély tepsiben vagy cserépedényben helyezd el a szalonnát, a kolbászt és a sült csirkét. Add hozzá a leszűrt babot, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a paradicsomkonzervet és a hagymát. Locsold meg a szafttal, öntsd fel alaplével és vörösborral, fűszerezd rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval és borssal. Még jobb, ha friss zöldfűszereket használsz hozzá, ebben az esetben kösd csokorba őket, és így tedd a tálba. Fedd le, és 150 fokon 3 óra alatt süsd az egészet puhára.

A füstölt hús a jóféle korhelylevesből is kihagyhatatlan.

Hagyományos korhelyleves hússal és sok savanyú káposztával gazdagítva

Ha nem vagy húsevő, akkor krumplival dúsítva készítsd el, tejföl helyett pedig tejszínnel is kipróbálhatod a receptet.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük