Krémes, tejfölös Eszterházy-csirketokány: a szaftba zöldségek is kerülnek

A zöldséges, tejfölös Eszterházy-tokány többféle húsból készülhet, mi most egy csirkés receptet mutatunk.

Eszterházy-csirketokány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Eszterházy-csirketokány ízében emlékeztet a vadasra, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb az elkészítése. Ehhez a recepthez csirkecombfilét használj, mert sokkal szaftosabb, mint a mell. Ehhez a fogáshoz, mint a tokányokhoz általában, csíkokra szeleteld a húst, köretként pedig főtt tésztát kínálj mellé.

Eszterházy-csirketokány

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkecombfilé
  • 40 dkg száraztészta
  • 20 dkg tejföl
  • 12 dkg kenyérszalonna
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 hagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombfilét csíkozd fel, szórd meg sóval és borssal, és tedd félre.

A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Ha kész, a pörcöket szűrőlapáttal szedd ki.

A hagymát vágd kockákra, és a szalonnazsíron párold üvegesre. Amikor már puha, add hozzá a csíkokra vágott húst, és kezdd el pirítani. Közben a sárgarépát és a fehérrépát is tisztítsd meg, vágd csíkokra, és add a húshoz. Enyhén sózd és borsozd meg, add hozzá a mustárt, a babérlevelet, egy kevés reszelt citromhéjat és a borsót. Öntsd fel kevés vízzel, és fedő alatt főzd puhára.

Közben a tésztát sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le.

Nagyjából fél óra kell a húsnak, hogy megpuhuljon, ekkor készítsd el a habarást. A lisztet egy kis tálban keverd el a tejföllel, adj hozzá egy keveset a hús alatt lévő főzővízből is, majd sűrítsd be vele tokányt. Adj hozzá egy kiskanál citromlevet is, és egy-két perc alatt forrald össze. A végén forgasd hozzá a főtt tésztát, és szórd meg aprított petrezselyemmel.

Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül

A szaftos csirkecomb kolbásszal és krumplival együtt sül szép pirosra. Az ízletes lakoma mellé friss, ropogós kenyér és savanyúság is jár.

Elolvasom

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: LauriPatterson / Getty Images

Ezt is szeretjük