Most már tényleg olcsó az eper
A legfinomabb eperlekvár receptje
Ilyen jó szezon már régen volt, ami az epret illeti, rengeteg termett, és isteni finom.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az isteni finom, nagy, édes, piros eprek ízét egész évben élvezheted, ha most gondoskodsz róla.

Természetesen készíthetsz kevesebbet is, az arányokat nagyjából tartsd be, ha édesszájú vagy, akkor készítsd több cukorral!

Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 10 kg édes eper
  • 2,5 kg kristálycukor
  • 1 késhegynyi szalicil üvegenként

Elkészítés ideje:

Három és fél óra.

Elkészítés menete:

A gyümölcsöket nézd át jó alaposan, majd tisztítsd meg, csumázd ki, és darabold fel őket negyedekbe, felekbe. Szedj elő egy jó nagy fazekat, esetleg üstöt, halmozd bele a gyümölcsöt, borítsd rá a cukrot, fedd le, és hagyd így egy éjszakára. Ha eleget állt, tedd fel a tűzre, közepesnél valamivel kisebb lángon kezdd el főzni, gyakori kevergetés mellett, és néha szedd le a keletkezett habot is. Ha már szépen kezd összeállni, a nagyobb, egyben maradt gyümölcsöket egy botmixerrel pépesítsd, vagy egyben is hagyhatod, ízlésednek és hangulatodnak megfelelően.

Fertőtleníts annyi üveget, amennyibe el szeretnéd majd rakni a lekvárt, majd szedd bele a keveréket, feszíts rá egy fóliát, arra tegyél egy késhegynyi szalicilt vagy más tartósítószert, majd arra még egy réteg fóliát, és gumizd le jól, vagy tegyél rá fedőt.

Mindezek után mehet a dunsztba pár napra, utána pedig a spájz polcaira. Ha ez a műveletsor túl macerásnak tűnik, próbáld ki dzsemfixszel, úgy rövidebb ideig tart, és a végeredmény egészen hasonló lesz.

Ínycsiklandó teasütemények a friss lekvárhoz

A ropogós sütik még finomabbak, ha lekvárt adsz melléjük, próbáld ki bármelyikkel!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük