Most már tényleg olcsó az eper
A legfinomabb eperlekvár receptje
Ilyen jó szezon már régen volt, ami az epret illeti, rengeteg termett, és isteni finom.
- Úgy szexi, hogy nem mutat túl sokat: divatos szettek, amiket a pánt nélküli felső tesz igazán nőiessé »
- Ezen a testrészen hamarabb mutatkoznak meg az öregedés jelei, mint az arcon: minden, amit a kézbőr ápolásáról tudnod kell »
- Serkenti az emésztést és hosszan eltelít: friss, gyümölcsös smoothie, ami segít beindítani a fogyást »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Az isteni finom, nagy, édes, piros eprek ízét egész évben élvezheted, ha most gondoskodsz róla.
Természetesen készíthetsz kevesebbet is, az arányokat nagyjából tartsd be, ha édesszájú vagy, akkor készítsd több cukorral!
Eperlekvár
Hozzávalók:
- 10 kg édes eper
- 2,5 kg kristálycukor
- 1 késhegynyi szalicil üvegenként
Elkészítés ideje:
Három és fél óra.
Elkészítés menete:
A gyümölcsöket nézd át jó alaposan, majd tisztítsd meg, csumázd ki, és darabold fel őket negyedekbe, felekbe. Szedj elő egy jó nagy fazekat, esetleg üstöt, halmozd bele a gyümölcsöt, borítsd rá a cukrot, fedd le, és hagyd így egy éjszakára. Ha eleget állt, tedd fel a tűzre, közepesnél valamivel kisebb lángon kezdd el főzni, gyakori kevergetés mellett, és néha szedd le a keletkezett habot is. Ha már szépen kezd összeállni, a nagyobb, egyben maradt gyümölcsöket egy botmixerrel pépesítsd, vagy egyben is hagyhatod, ízlésednek és hangulatodnak megfelelően.
Fertőtleníts annyi üveget, amennyibe el szeretnéd majd rakni a lekvárt, majd szedd bele a keveréket, feszíts rá egy fóliát, arra tegyél egy késhegynyi szalicilt vagy más tartósítószert, majd arra még egy réteg fóliát, és gumizd le jól, vagy tegyél rá fedőt.
Mindezek után mehet a dunsztba pár napra, utána pedig a spájz polcaira. Ha ez a műveletsor túl macerásnak tűnik, próbáld ki dzsemfixszel, úgy rövidebb ideig tart, és a végeredmény egészen hasonló lesz.
Ínycsiklandó teasütemények a friss lekvárhoz
A ropogós sütik még finomabbak, ha lekvárt adsz melléjük, próbáld ki bármelyikkel!
OLVASD EL EZT IS!

- paradicsom
- nyár
Házi paradicsomszósz

- só
- paprika
A házi Erős Pista receptje

- rizs
- hagyomány