Illatos diós kalács
Hétvégi desszert
Omlós édesség, ami desszertnek, leves utáni főfogásnak vagy akár reggelinek is tökéletes, készítsd el az egész család örömére!

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

Mamafarmer nőiesen: ilyen szexi tud lenni nyáron »

5 tornagyakorlat Ashley Graham ajánlásával: ettől olyan kerek a popsija »

A legnőiesebb kánikularuha a szezonban: ha egyszer felveszed, többé nem akarsz mást viselni »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A lágy, édes tészta megtöltve a finom diós keverékkel egyszerűen felülmúlhatatlan kívánság, fogyaszthatod magában, és valamilyen lekvárral, mogyorókrémmel megkenve is.

Kakaóval is gazdagíthatod, és mazsolát is rejthetsz a tésztába, hogy még finomabb legyen.

Diós kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg + 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • porcukor a darált dióhoz

Elkészítés ideje:

90 perc.

Elkészítés menete:

Mivel ez kelt tészta lesz, elsőként futtasd fel az élesztőt. Ehhez a langyos tejbe morzsold bele a friss élesztőt, keverd hozzájuk a cukrot, és meleg helyen hagyd, hogy felfusson, ez körülbelül negyed órát vesz majd igénybe. Mérd ki a lisztet egy tálba, majd ha felfutott, add hozzá az élesztőt is.

Adj hozzájuk egy egész tojást, egy másik tojásnak a sárgáját, a 10 deka vajat olvasztott állapotban, a csipet sót, és folyamatosan adagolva annyi tejet, amennyit felvesz, ez lehet, hogy kicsit több vagy kicsit kevesebb lesz, mint a megadott mennyiség.

Ha jól formázható, lágy tésztát kaptál, akkor jól állsz. Fedd le egy laza szövésű konyharuhával, majd tedd meleg helyre. Amikor a kétszeresére nőtt, oszd hat egyenlő méretű részre.

A diót keverd el porcukorral, ízlésed szerinti mennyiségben, majd a maradék vajat olvaszd meg, és keverd el vele. A tészta hat részének mindegyikét nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a diós keverékkel. Ezután hármasával készíts belőlük fonatot, majd kend meg őket a maradék tojással. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy egyik oldaluk a tepsi falának támaszkodjon. Ha ez is megvan, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd benne aranybarnára a kalácsokat. 

Pompás desszertek túróból

A túrós sütiket nem lehet nem szeretni, süss te is egyet!

Ezt is szeretjük