Illatos diós kalács

Hétvégi desszert

Omlós édesség, ami desszertnek, leves utáni főfogásnak vagy akár reggelinek is tökéletes, készítsd el az egész család örömére!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lágy, édes tészta megtöltve a finom diós keverékkel egyszerűen felülmúlhatatlan kívánság, fogyaszthatod magában, és valamilyen lekvárral, mogyorókrémmel megkenve is.

Kakaóval is gazdagíthatod, és mazsolát is rejthetsz a tésztába, hogy még finomabb legyen.

Diós kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg + 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • porcukor a darált dióhoz

Elkészítés ideje:

90 perc.

Elkészítés menete:

Mivel ez kelt tészta lesz, elsőként futtasd fel az élesztőt. Ehhez a langyos tejbe morzsold bele a friss élesztőt, keverd hozzájuk a cukrot, és meleg helyen hagyd, hogy felfusson, ez körülbelül negyed órát vesz majd igénybe. Mérd ki a lisztet egy tálba, majd ha felfutott, add hozzá az élesztőt is.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Adj hozzájuk egy egész tojást, egy másik tojásnak a sárgáját, a 10 deka vajat olvasztott állapotban, a csipet sót, és folyamatosan adagolva annyi tejet, amennyit felvesz, ez lehet, hogy kicsit több vagy kicsit kevesebb lesz, mint a megadott mennyiség.

Ha jól formázható, lágy tésztát kaptál, akkor jól állsz. Fedd le egy laza szövésű konyharuhával, majd tedd meleg helyre. Amikor a kétszeresére nőtt, oszd hat egyenlő méretű részre.

A diót keverd el porcukorral, ízlésed szerinti mennyiségben, majd a maradék vajat olvaszd meg, és keverd el vele. A tészta hat részének mindegyikét nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a diós keverékkel. Ezután hármasával készíts belőlük fonatot, majd kend meg őket a maradék tojással. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy egyik oldaluk a tepsi falának támaszkodjon. Ha ez is megvan, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd benne aranybarnára a kalácsokat. 

Pompás desszertek túróból

A túrós sütiket nem lehet nem szeretni, süss te is egyet!

Képeken a legfinomabb túrós desszertek téli változatban

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük