Füstös csikós tokány sűrű szafttal: pont úgy, ahogy a régi kisvendéglőkben adták

A füstölt szalonnás alappal indító, sűrű csikós tokányt ma is érdemes időnként elkészíteni.

Csikós tokány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány évtizeddel ezelőtt nem létezett olyan kisvendéglő, ahol ne kínáltak volna csikós tokányt. A pörköltre emlékeztető, de paprika és paradicsom nélkül készülő, szaftos fogást tálalhatod főtt krumplival, rizzsel vagy tésztával. Csupa egyszerű, házias alapanyag, semmi extra: pont ezért szeretjük.

Csikós tokány

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg sertéslapocka
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A sertéslapockát tisztítsd meg, és vágd csíkokra. A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki, pörcöket szedd ki és tedd félre. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a hagymát. Ha már puha, add hozzá a felcsíkozott húst is, és pirítsd le. Ha levet engedett, húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, sóval és borssal, forgasd össze, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon nagyjából egy óra alatt főzd puhára. Közben, ha szükséges, néha pótold alatta a folyadékot.

Ha a hús megpuhult, készítsd el a habarást. A tejfölt keverd el a liszttel és egy-két evőkanállal a tokány főzőlevéből. Csorgasd vissza a fazékba, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve egy-két perc alatt sűrítsd be a szaftot. A végén tedd bele a félretett sült szalonnát.

 

Akár leves alapja is lehet a füstölt szalonna: a lengyel tormalevesnek is ez adja meg a karakterét.

Krémes, sűrű lengyel tormaleves: ebédként is megállja a helyét

A sűrű, tartalmas levest pirítóssal kínáld, úgy nem lesz szükség utána második fogásra, egy ízletes, mennyei, krémes ebédet tálalhatsz.

Elolvasom

Kép: Frank Brennan / Getty Images

Ezt is szeretjük