Füstös csikós tokány sűrű szafttal: pont úgy, ahogy a régi kisvendéglőkben adták
A füstölt szalonnás alappal indító, sűrű csikós tokányt ma is érdemes időnként elkészíteni.
Néhány évtizeddel ezelőtt nem létezett olyan kisvendéglő, ahol ne kínáltak volna csikós tokányt. A pörköltre emlékeztető, de paprika és paradicsom nélkül készülő, szaftos fogást tálalhatod főtt krumplival, rizzsel vagy tésztával. Csupa egyszerű, házias alapanyag, semmi extra: pont ezért szeretjük.
Csikós tokány
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg sertéslapocka
- 15 dkg tejföl
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 hagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A sertéslapockát tisztítsd meg, és vágd csíkokra. A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki, pörcöket szedd ki és tedd félre. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a hagymát. Ha már puha, add hozzá a felcsíkozott húst is, és pirítsd le. Ha levet engedett, húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, sóval és borssal, forgasd össze, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon nagyjából egy óra alatt főzd puhára. Közben, ha szükséges, néha pótold alatta a folyadékot.
Ha a hús megpuhult, készítsd el a habarást. A tejfölt keverd el a liszttel és egy-két evőkanállal a tokány főzőlevéből. Csorgasd vissza a fazékba, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve egy-két perc alatt sűrítsd be a szaftot. A végén tedd bele a félretett sült szalonnát.
Akár leves alapja is lehet a füstölt szalonna: a lengyel tormalevesnek is ez adja meg a karakterét.
Krémes, sűrű lengyel tormaleves: ebédként is megállja a helyét
A sűrű, tartalmas levest pirítóssal kínáld, úgy nem lesz szükség utána második fogásra, egy ízletes, mennyei, krémes ebédet tálalhatsz.
ElolvasomKép: Frank Brennan / Getty Images
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- húsételek
- sertéspörkölt