A tarkedli, vagyis a puha cseh fánk receptje: élesztős tésztából, de dagasztás nélkül készül

A cseh fánk, vagyis a tarkedli légiesen könnyű kelt tésztából készül, és mákkal vagy házi lekvárral az igazi.

Cseh fánk, tarkedli
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány évtizeddel ezelőtt népszerű édesség volt a tarkedli vagy cseh fánk, amelyet ma is könnyen elkészíthetsz. Eredetileg direkt erre a célra gyártott, a serpenyő és a muffintepsi keverékére emlékeztető tarkedlisütőben készítették, de ha ilyened nincs otthon, teflonedényben sütve is tökéletes lesz.

Cseh fánk, tarkedli

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg liszt
  • 4.5 dl tej
  • 4 tojás
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • olaj a sütéshez
  • lekvár vagy mák a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold bele egy evőkanál cukorral elkevert két és fél deci langyos tejbe, és futtasd fel.

Közben a tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe az ujjaiddal alakítsd egy lyukat. Ebbe tedd a tojások sárgáját, a másik evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Kezdd el robotgéppel vagy fakanállal kikeverni, közben fokozatosan adagold hozzá a másik két deci langyos tejet. Olyan legyen az állaga, mint az amerikai palacsintának. Végül forgasd hozzá a tojáshabot is. Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd fél órát.

Ha van tarkedlisütőd, olajjal kend ki a mélyedéseit, tedd a tűzre, hogy felmelegedjen, majd a megkelt tésztából szaggass bele evőkanálnyi adagokat. Oldalanként két-három perc alatt süsd őket pirosra. Ha nincs tarkedlisütőd, teflonserpenyőben, kevés olajon is kisütheted őket. 

Tálald lekvárral vagy mákkal.

 

Finom süti az édes, barackos cobbler is.

Barackos cobbler: édes gyümölcsre kerül a roppanós tészta

A cobbler a morzsasütiknek egy picit módosított, de pont annyira egyszerűen készülő és finom változata: most egy őszibarackos receptet mutatunk.

Elolvasom

Kép: VIKTORIIA DROBOT / Getty Images

Ezt is szeretjük