Szuperegészséges török vega fasírt: a cig köftébe nyers paradicsom kerül
Bár a cig köfte eredetileg darált húsból készül, a vegán változat is rendkívül népszerű.
A török, örmény és kurd konyhában egyaránt nagyon népszerű a tatár beefsteakhez hasonlító nyers húsgombóc, vagyis a cig köfte. Ma már az eredeti, húsos recept mellett legalább olyan népszerű a paradicsomból és bulgurból álló vegán változat is. A legenda szerint az ételt akkor találták fel, amikor több mint háromezer éve Nimród király megtiltotta az éjszakai tűzgyújtást, és ezért egy vadász nyers fogást készített vacsorára a családjának.
Vegán cig köfte
Hozzávalók
- 50 dkg extra finom bulgur (török boltban kapható)
- 8 dl forró víz
- 4 evőkanál gránátalmaszirup
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál török paprikakrém
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1.2 dl olívaolaj
- 1 közepes hagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 teáskanál őrölt koriander
- só
- bors
- késhegynyi chili
Elkészítés:
A bulgurt tedd egy nagy tálba, öntsd le forró vízzel, takard le fóliával, és áztasd öt percig. Közben a paradicsomot reszeld le, vagy turmixgéppel pépesítsd. A hagymát reszeld egy szitába vagy szűrőbe, és amennyire tudod, nyomkodd ki belőle a nedvességet. A fokhagymát zúzd össze.
Öt perc elteltével a bulgur megpuhul, de még morzsalékos marad. Ha maradt rajta még víz, azt öntsd le róla, és add hozzá a hagymát, a paradicsomot, a fokhagymát, a paprikakrémet, a paradicsompürét, a gránátalmaszirupot, az olívaolajat, a chilit, a pirospaprikát, az őrölt koriandert, az őrölt köményt, a sót és a borsot. Kézzel jól dolgozd össze, amíg teljesen egynemű és puha lesz, majd takard le, és tedd a hűtőbe legalább egy órára, de akár egy napra is. Minél tovább pihenteted, az ízei annál jobban összeérnek. A pihentetés után a képen látható alakban formázd meg. Erre a legegyszerűbb módszer, ha két evőkanálnyi adagot a kezedbe veszel, és az ujjaidat összezárod, így megkapja a cig köfte a sajátos alakját. Ha nem szeretnél csupa ragacs lenni, viselj a művelethez gumikesztyűt. Tálald salátaágyon vagy citromkarikákkal, savanyúsággal.
Vegán módra ínyenc sült karfiolt is készíthetsz.
Ínyenc karfiol csípős bundában: tartalmas ebéd sok fűszerrel
Ez a pikáns, intenzíven fűszeres karfiol a legújabb kedvenced lesz: ezután csak így készíted az egészséges zöldséget!
ElolvasomKép: Enez Selvi / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!