8 nyers fogás, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben, és segíti az emésztést - Mennyei az ízük is

A nyers ételek csökkentik a testzsír és a triglicerid szintjét is, ezért fogyókúrázóknak is javasoltak.

Nyers ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyers élelmiszerek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, és még a fogyókúrának is lendületet adhat, nem csoda, ha manapság egyre több táplálkozás-szakértő javasolja, hogy a mindennapokban minél nagyobb mennyiségben kerüljenek az asztalra feldolgozatlan, nyers ételek, noha a kizárólagosságnak hátrányai is lehetnek.

Az élelmiszer szigorú értelemben akkor minősül nyersnek, ha nem volt 47-48°C fölé melegítve vagy finomítva, pasztőrözve. Az étrend a legtöbb esetben növényi alapú, csak nagyon ritkán szerepel benne állati eredetű élelmiszer, és kifejezetten kerülendők benne a feldolgozott, finomított élelmiszerek, tésztafélék, édességek vagy épp az alkohol.

A nyers ételek

A nyers étrend követői az előnyök között említik a fogyást, az energiaszint növekedését, a krónikus betegségek rizikójának csökkenését, az általános egészségi állapot javulását. Javasolják a friss, nyers zöldségek, gyümölcsök, diók, magvak, csírák, aszalványok, házi magtejek, magvajak, illetve a hidegen sajtolt olajak, fermentált élelmiszerek fogyasztása is. A fermentálásról korábbi cikkünkben többet is megtudhatsz.

A nyers étrend mellett szól, hogy egyes élelmiszerek tápanyagtartalma így magasabb marad, mint hőkezelés után, előnyei közé tartozik továbbá, hogy csökkenti a testzsír- és a trigliceridszintet, segíti az emésztést, lendületet ad a fogyókúrának. Hátránya, hogy alacsonyabb kalóriabevitelhez vezet, egyes tápanyagok felszívódását nehezebbé teszi, fehérjében és B12-vitaminban is szegényebb lehet. Nagy tudatossággal, a változatos, vegyes étrendben azonban fontos helye van a nyers élelmiszereknek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

9 isteni és egyszerű smoothie, ami lapossá varázsolja a hasat - Méregtelenítenek, és megszüntetik a puffadást

Mindegyik felpörgeti a fogyókúrád!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük