Omlós török bulgurgolyók paradicsomszósszal: a fellah köfte nyári hangulatot hoz a konyhádba
A fellah köfte, vagyis a török bulgurgolyó paradicsomszósszal igazi nyári csemege.
A török bulgurgolyó, vagyis a fellah köfte bebizonyítja, hogy hús nélkül is mennyei, laktató fogásokat varázsolhatsz az asztalra. A golyókhoz a hozzávalókat legegyszerűbb egy 2-2,5 decis bögrében kimérni. A paradicsomszósz akkor az igaz, ha jó fűszeres. Tálalj mellé frissítő, fokhagymás, joghurtos mártogatóst!
Török bulgurgolyók (fellah köfte)
Hozzávalók 4 személyre
A bulgurgolyókhoz:
- 1.5 bögre víz
- 1 bögre bulgur
- 0.5 bögre gríz
- 0.5 bögre liszt
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál római kömény
- só
- bors
A paradicsomszószhoz:
- 3 paradicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál szárított menta
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
A joghurtos mártogatóshoz:
- 3 dl görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A grízt és a bulgurt tedd egy kis lábosba. Öntsd fel vízzel, sózd meg, és kis lángon gyöngyöztesd, amíg az összes vizet magába szívja. Ekkor húzd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd add hozzá a lisztet, a sűrített paradicsomot, a római köményt, a borsot, és ha szükséges, még sózd utána. Formálj belőle golyókat. A közepüket az ujjaddal nyomd be, és sós vízben főzd ki őket. A víz már ne lobogjon, amikor benne vannak a golyók, mert így széteshetnek. Amikor feljönnek a víz felszínére, halászd ki őket, a főzővizet tedd félre.
A szószhoz egy serpenyőben párold üvegesre olajon az apróra vágott lila hagymát. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a mentát, a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot, keverd el, majd jöhet bele a felkockázott paradicsom. Szórd meg sóval és borssal, és főzd addig, amíg a paradicsom teljesen összeesik, és levet ereszt. Ekkor kanalazz még hozzá annyit a bulgurgolyók főzővizéből, hogy sűrű szószt kapj. Pakold bele a golyókat, szórd meg szárított petrezselyemmel, és forrald össze.
A mártogatóshoz a joghurtot keverd el a zúzott fokhagymával, ízesítsd sóval, borssal és aprított petrezselyemmel, majd ebbe mártogasd a bulgurgolyókat.
Törökországban alapvető élelmiszer a bulgur, salátát is készítenek belőle.
Kép: Esin Deniz / Getty Images
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept