4 gyors magyaros vacsora
Készíts a családnak hagyományos vacsorát, magyaros ízekkel. Az sem baj, ha éppen édesre vágynak, erre is találtunk megoldást.
Zöldborsóleves magyarosan
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó
- 2-3 sárgarépa
- 2-3 fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 púpos evőkanál liszt
- pirospaprika
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 evőkanál liszt
- olaj
- bors
- só
Ha mirelit borsót használsz, akkor tartsd kicsit forró víz alá egy szűrőben, hogy ne jegesen tedd a lábosba. A zöldborsót és a kis karikákra vágott zöldségeket olajon futtasd meg 3-4 perc alatt.
Add hozzá a lisztet, pirítsd még egy kicsit, aztán az apróra vágott petrezselymet is tedd az edénybe, és jól keverd át. Húzd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. Jól keverd meg, és öntsd fel 1,5-2 liter vízzel.
Sózd, borsozd meg, és főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben készítsd el a vajgaluskát: a puha vajat dolgozd össze a tojással és egy csipet sóval, majd add hozzá a lisztet. A krémes állagú tésztát teáskanállal szaggasd bele a levesbe. A galuskával még egy-két percig forrald a levest.
Kapros pulykamell
Hozzávalók:
- 40-50 dkg pulykamell
- 5-10 dkg füstölt császárszalonna
- 1-2 sárgarépa
- 1-2 paprika
- 1-2 paradicsom
- 1 csokor kapor
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál liszt
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
A finomra vágott szalonnát tedd serpenyőbe, kicsit pirítsd meg, és dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát. Add hozzá a csíkokra vágott pulykamellet. Ezt erős tűzön forgasd át, addig, míg kifehéredik a hús, ekkor hintsd meg a pirospaprikával. Add hozzá a kockákra vágott répát, paprikát és paradicsomot. Bőségesen szórd meg kaporral, és párold meg a zöldségeket. Végül a tejszínnel elkevert liszttel sűrítsd be.
Pozsonyi kocka
Hozzávalók:
- 50 dkg csuszatészta
- 10 dkg vaj
- 15 dkg baracklekvár
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 2 tojás
- 1,5 pohár tejföl
- só
- búzadara
- reszelt citromhéj
A tésztát főzd ki, majd szűrd le. A csuszatésztának nem kell sok, hamar megpuhul. Miközben fő, a tojások sárgáját keverd simára a vajjal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és az áztatott mazsolával. Add hozzá a tejfölt, a cukorral felvert tojás habját, valamint a leszűrt tésztát. Lazán keverd össze. Egy tepsit kenj ki vajjal, szórd meg búzadarával, majd tedd bele a tésztamassza harmadát. Ezt szórd meg mákkal, majd erre jöhet a vízzel hígított baracklekvár. Addig folytasd a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók, de a legtetejére a tésztás masszából kerüljön. Sütőben 20 perc alatt süsd pirosra. Felkockázva tálald.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gyors túrógombóc
Hozzávalók:
- egy bögre búzadara
- 500 g túró
- csipetnyi só
- egy evőkanál vaj
- 100 g zsemlemorzsa
- tejföl
- porcukor
Fél liter vizet csipetnyi sóval forralj fel. A forrásban lévő vízbe állandó keverés közben szórd bele a búzadarát. Kis lángon addig főzd, amíg a dara egészen sűrű nem lesz - körülbelül 5 percig. A tűzről lehúzva a forró darához morzsold hozzá a túrót. Alaposan keverd össze. Vizes kézzel formázz kis gombócokat a langyosra hűlt masszából. A vajat serpenyőben olvaszd meg, és a zsemlemorzsát enyhén pirítsd meg rajta. A pirított morzsába forgasd bele a kész túrógombócokat. Tálaláskor tejfölt és porcukrot tegyél a tetejére.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha