Sokkal tovább friss marad a zöldség, ha így teszed a hűtőbe: egyszerű és olcsó trükköt mutatunk
Napokkal tovább bírják a zöldségek, ha ezt az apró trükköt beveted.
Megesett már veled, hogy a hétvégén vásárolt zöldségeid nem érték meg a szerdát? Ez nemcsak bosszúság, de pazarlást is jelent, sőt a pénztárcádat sem kíméli.
Az azonban mégsem tartható, hogy hétről hétre versenyt kelljen futnod az idővel, és elfogyasztani vagy megfőzni minden zöldséget, még mielőtt tönkremegy. Érdemes bevetned egy egyszerű házi praktikát, hogy elnyújthasd a zöldségek élettartamát.
Így maradnak a zöldségek tovább frissek
A zöldségek frissességét egy rendkívül olcsó, mégis hatásos trükkel lehet tovább megőrizni. Egyetlen pár száz forintos kellékre lesz szükséged, ám cserébe ezreket spórolhatsz.
A csodatévő kellék a papírtörlő. Csupán annyi a dolgod, hogy béleld ki vele a zöldségesfiókot, és arra helyezed rá a zöldségeket. A jó nedvszívó képességű papírnak fontos feladata lesz. Tárolás során a zöldségekből nedvesség párolog ki. Míg a csupasz fiókban ez a nedvesség lecsapódik, és romlást elősegítő párás közeget teremt, a papírtörlő magába szívja azt. Hála a szárazabb környezetnek, a zöldségek nem fonnyadnak vagy puhulnak meg idő előtt. Ha környezettudatossági szempontok miatt nem használsz papírtörlőt, a célra egy nedvszívó konyharuha is beválhat.
Plusz két tipp
Sokan azt rontják el a zöldségtárolásban, hogy az egyes darabokat megmossák, és még vizesen teszik a tárolófiókba. Vannak, akik a sietség miatt tesznek így, mások úgy vélik, ahogy a vázába helyezett virágnak, a zöldségnek is jót tesz a víz, és a felszínén hagyott nedvesség elnyújtja élettartamát.
A már leszedett, hűtőfiókba kerülő zöldségnek azonban semmi szüksége a vízre, sőt, attól gyorsabban indul penészedésnek. Ha a zöldségeket megmosva szeretnéd a hűtőbe rakni, akkor előbb töröld szárazra őket, vagy hagyd teljesen megszáradni a levegőn, egy konyharuhán.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Végül az is lényeges, hogy a zöldségek és a gyümölcsök legyenek külön tárolva, hiszen számos gyümölcs etilént párolog ki, ami gyorsítja az érési folyamatokat, illetve a romlást is, tehát lerövidíti a zöldségek élettartamát. Ilyenek az alma, a banán, a sárga- és őszibarack, a mangó és a kivi is. Ezek mellé tehát, ha szeretnéd megőrizni a frissességüket, soha ne kerüljön zöldség! Tárold őket szeparáltan!
Mit nem szabad fagyasztani?
A következő készételeket soha ne fagyaszd le: a jegelés hatására állaguk és élvezhetőségük is romlik.
8 étel, amit semmiképp se fagyassz le, hiába maradt belőle: a rakott krumplitól a főtt tojásig
Bár a fagyasztó hasznos a konyhában, nem mindent érdemes beletenni.
Elolvasom(Képek: Getty Images.)