Ne dobd ki a túlérett banánt: 4 dolog, amire a háztartásban használhatod
A túlérett banán húsa és héja is hasznos lehet.

GettyImages-1277244141
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen finom is, van úgy, hogy a megvásárolt banánból kimarad néhány. A pöttyös, puhult, megbarnult héjú gyümölcs azonban ne landoljon automatikusan a kukában!

A túlérett banánból nagyszerű banánturmix vagy smoothie készíthető, sőt felhasználható banánkenyér, banános süteménykrém, de akár banános keksz készítéséhez is. A legtöbb ember nem is sejti, de a megbarnult banán a háztartásban is jó segítség lehet.

Mire jó a túlérett banán otthon?

A túlérett banán héja, illetve húsa külön-külön használható fel, különböző háztartási célokra, akár a takarítás során, akár a konyhában.

Cipőpolírozó

Meglepő, de a banán káliumtartalma miatt nagyon jó segítség a fényesítés során. Ha tehát kifogytál az ápolószerből vagy natúr megoldást preferálnál, kezedben a lehetőség: hámozd le a banánhéjat, és belső oldalát használd a cipőid polírozására! Ha végeztél, csak töröld át egy tiszta törlőruhával. Vigyázat: textil- vagy velúranyag vagy anyagrészek esetén ez a fényesítési módszer kerülendő!

Tojáspótló

Süteményt szeretnél sütni, de nincs otthon tojás, vagy kevesebb, mint amennyi kellene? Pótold érett banánnal! Egy közepes méretű, puha banán egy darab tojásnak felel meg. Csak hámozd meg a gyümölcsöt, és húsát törd össze alaposan egy villával, majd mehet is a tálba. Így az édesítéssel is spórolhatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Növényvitamin

Ha vannak szobanövényeid, akkor bizonyára tudod, hogy két földcserés átültetés között időről időre szükségük van némi vitaminpótlásra. A bolti virágkapszulák vegyes összetételét ugyan nem pótolja, de káliumtartalmával a banán nagyban hozzájárul a növény erősségéhez, ellenálló képességéhez. Tegyél egy-két karikát a földbe!

Növényvédő szer

Szeretnéd, ha a kerti növényeid nem lepnék el a bogarak? Akkor hámozd le a túlérett banán héját, majd tegyél bele néhány megroppantott fokhagymagerezdet, és ásd be mindezt az ágyásba. A fokozatosan felszabaduló illatok távol tartják a hívatlan vendégeket, ugyanis ezek riasztják a kártevőket.

(Képek: Getty Images.)

Teafilter újragondolva

Nemcsak az érett banán, de a használt teafilter sem szemét: hasznosítsd a lakásban többféle módon! Korábbi cikkünk elárulja, hogyan.

Ezt is szeretjük