Mire jó még a fogkrém a háztartásban? Leszedi a zsírkrétát, kitisztítja a szőnyegfoltot

Nemcsak fogmosásra jó a fogkrém, hanem a takarításban is segít.

Fogkrém használata a háztartásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Súrolók, spray-s tisztítók, habok és folyadékok: az ember számtalanféle tisztítószerből válogathat a boltokban, de sokszor csupán a legegyszerűbb házi praktikákra lenne szükség.

Ezek ráadásul nemcsak hatékonyak, de az esetek túlnyomó többségében vegyszermentes megoldások is, így különösen a kisgyermekesek, illetve a kisállattartók is szívesen alkalmazzák őket.

Mire jó a fogkrém a háztartásban?

A fogkrém például nemcsak a fogak ápolására alkalmas, hanem a takarításban is jó hasznát lehet venni. Érdemes olyat választani, ami nem színezett vagy csíkos, így elkerülhető, hogy az arra fogékony felületek elszíneződjenek. Jó, ha a fogkrém nem szemcsés, mert az pedig karcolhat. A következő nyolc ötletnek érdemes adni egy esélyt.

1. Szőnyegtisztítás

Ha foltos lett a szőnyeg, elő a tubussal! Nyomj a foltra egy keveset, és egy nedves törölköző segítségével dörzsöld át körkörös mozdulatokkal. Ha kész, akkor öblítsd ki a törlőalkalmatosságot, és töröld addig, amíg már nem habzik.

2. Evőeszközök fényezése

Ha a használattól elmattult a kanalak, kések és villák felszíne, mintázatuk pedig befeketedett, fogkrém segítségével újra ragyogóvá varázsolhatod őket. Rongy vagy egy külön erre a célra szánt fogkefe segítségével mosd át őket, és élvezd újra régi fényüket!

3. Zsírkrétanyomok eltávolítása

Ha kisgyerek van a családban, előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban zsírkrétával összefirkál valamit. A csíkokat nem könnyű hagyományos tisztítószerrel leszedni, de a fogkrém szinte leolvasztja a felületekről. Tégy egy rongyra borsónyit, és kezdődhet a munka, előbb fogkrémmel, végül tiszta vizes ruhával.

4. Autólámpa-tisztítás

Megesik, hogy az autólámpa koszos lesz, ami nemcsak esztétikailag, de biztonsági szempontból is kérdéseket vet fel. Nyomj fogkrémet egy száraz rongyra, és azzal csutakold le a lámpaüvegeket!

A cikk az ajánló után folytatódik

5. Üvegek szagtalanítása

Ha termoszt vagy üveget hordasz magadnál, még az alapos mosogatás ellenére is megtörténhet, hogy kellemetlen szagot érzel, amikor beleszagolsz. Ilyenkor jól jöhet egy ecetes átmosás, de a fogkrém is segíthet. Üvegmosó segítségével habosíts fel benne fogkrémet és vizet, majd öblítsd ki.

6. Mosdókagyló-súrolás

Ha elfogyott a súrolószer, de esedékes lenne a mosdókagyló takarítása, akkor használj helyette fogkrémet. Alkalmazd úgy, mint a szokásos szert.

7. Pohárnyomok eltüntetése

Ha alátét nélkül teszed a poharat az asztalra, kör alakú nyomot hagyhat hátra. Ezt fogkrémes áttörléssel könnyűszerrel eltüntetheted. Tégy egy keveset a törlőruhára, és simítsd át a felületet néhányszor, majd öblíts vizes ronggyal.

8. Ékszertisztítás

Ha ékszereid már nem a régi fényükben ragyognak, az ötvösnél átmosathatod őket, de otthon is próbálkozhatsz: a fogkrémes törölgetés hatására visszanyerik a szépségüket. Ne feledd az alapos öblítést, hiszen a bőröddel érintkező ékszer irritálhat, ha fogkrémes marad.

Mire jó az olívaolaj a háztartásban?

Ismerd fel az olívaolajban rejlő lehetőségeket: jó hasznát veheted otthon, és nemcsak a konyhában!

8 dolog, amire kiváló egy kevés olívaolaj: az elromlott cipzártól a festékes bőrig

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük