Hogy mosd ki a tollkabátot, hogy ne csomósodjon a bélés? 10 fontos tudnivaló, mielőtt hozzáfognál
Ha ideje kimosni, légy óvatos: a tollkabát különleges odafigyelést igényel.

GettyImages-1212423916
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár egy szövetkabát klasszikus és nőies, egy parka pedig stílusos, az igazán didergető hidegben nincs jobb választás egy jó meleget adó, pihepuha tollkabátnál.

A kényelmes és praktikus pufi kabát egyetlen hátulütője, hogy speciális, sérülékeny bélése miatt más bánásmódot igényel, mint egy egyszerűbb dzseki. Amint elkoszolódik, nem lehet egyszerűen bevágni a mosógépbe, találomra beállítani a mosási programot, és hanyagul rávetni a ruhaszárítóra, majd sorsára hagyni.

Hogyan kell mosni a tollkabátot?

Annak érdekében, hogy ne menjen tönkre az első mosás során a kabát, azaz ne csomósodjon össze, ne törjön meg benne a toll, meg kell ismerni néhány rafinériát: haladj pontról pontra a következő tíz tudnivaló mentén.

1. Ez a mosás is, mint a többi, a zsebek kiürítésével, a kapucni prémjének eltávolításával és a cipzárok behúzásával, gombok begombolásával kezdődik.

2.  Nézd meg a kabát címkéjét! Enélkül ne fogj hozzá a mosáshoz, hiszen annak ellenére, hogy léteznek általános elvek a tollkabát tisztítására, a sajátodon szereplő utasítások között lehet valamilyen egyedi tudnivaló is.

3. Ha a kabátod egy-egy ponton piszkos, foltos lett, akkor ezeket mosás előtt egy száraz ronggyal dörzsöld le róla. Ha nem sikerül, kissé nedvesítsd be az érintett területet, és úgy próbálkozz. Az igazán makacs szennyeződéseket folttisztító szappannal is kezelheted. Vigyázz, hogy a finom anyagot ne dörzsöld, inkább csak óvatosan simogasd a törlőruhával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

4.  Tollkabátod mindig egymagában mosd, és ne a többi holmiddal tedd a mosógépbe. 

5.  A mosáshoz ne hagyományos mosóport tégy, hanem folyékonyat. Ha port is szoktál használni, akkor mindenekelőtt tisztítsd meg az adagolót a másik szer maradékától.

6. A toll csomósodását mosás közben a teniszlabdatrükk segíthet megakadályozni: dobj 2-3 új labdát a dobba a kabát mellé. Mivel ezek a mosás közben enyhén pofozgatják a kabátot, a bélés nem áll össze.

7. A kabátot ne mosd túl magas hőfokon: a gépet hideg vagy maximum 30 fokos kímélő mosásra állítsd.

8. Az enyhe programhoz feltehetőleg kímélő centrifugázás is társul. Ha olyan típusú mosásra állítottad a gépet, amibe a centrifugázás nem tartozik bele, válaszd a lehető leggyengédebb, alacsony fordulatszámú fokozatot. A magasabb összetöri a tollbélést. A kézi csavarás semmiképp nem jöhet szóba, mert annak is a bélés látja kárát. A mennyiben úgy látod, hogy szükséges, inkább végezd el kétszer az enyhe centrifugázást. Légy alapos: ha a művelet elégtelen volt, a kabát lassan fog megszáradni, felülete pedig foltos maradhat. 

9. A szárítás ne gépben, hanem levegőn történjen. Kicsit paskold meg a teljes felületet, hogy a tollbélés elrendeződjön, majd fektesd a kabátot a pillangószárítóra, vagy tedd vállfára. Fontos, hogy jól szellőző szobában terítsd ki vagy függeszd fel, messze a radiátortól.

10. Száradás alatt időről időre rázogasd, pofozgasd meg az anyagot, hogy a bélés minél szebben eligazodjon. Körülbelül 24 óra múlva újra viselheted kedvenc pufi kabátod.

Hogy kell mosni a műszőrme kabátot?

A most nagyon divatos szőrmekabát is feladja a leckét: így mosd helyesen, hogy sokáig szép maradjon.

Ezt is szeretjük