Hogyan kell rendesen kimosni a mosható szájmaszkot? Tele lesz bacival, ha nem vagy alapos
A szájmaszkmosást nem szabad lazán venni, hiszen a száj és az orr elé kerül, védőeszköz létére is baktériumtelep lehet.

maszk
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nem patikában kapható, hanem textilmaszkokat viselnek a járványhelyzetben. A textilmaszkokat azonban fontos megfelelően mosni, hogy ne váljanak kórokozótelepekké.

Ezek sajnos nem nyújtanak teljes védelmet, mivel az áteresztőképességük meglehetősen magas, de jobbak a semminél. Ha azonban nem megfelelően tisztítják őket, akkor több bajt okozhatnak, mint amennyi hasznot hoznak.

Hogyan kell mosni a textilmaszkot?

A textilmaszkot a Texasi Egyetem egészségtudományi szakértője, Rodney Rhode tanácsa szerint jó minőségű mosószerrel tanácsos mosni, olyannal, mely fehérítő hatású, vagy valamilyen aktív összetevőt tartalmaz. Ezek ugyanis hatékonyabban pusztíthatják el a mikrobákat. De kapható itthon fertőtlenítő hatású mosószer is.

A maszkokat mosógépben a lehető legmagasabb fokon kell mosni, amit csak elbír az anyag. A WHO tanácsa szerint legalább 60 fokos mosás szükséges. Ha van rá mód, jó, ha a maszkot forró levegővel szárítja az ember, illetve hasznos, ha a mosást vasalás is követi, mert a vasaló hője ugyancsak megöli a kórokozókat.

Amennyiben valaki a kézi mosást választaná, akkor dús habot képző szappanozással, alapos dörzsöléssel kell mosni a textilmaszkot, legalább 20 másodpercig, majd jól kiöblíteni - tanácsolja Emily de Golian, grúz dermatológiai szakember. Vasalni természetesen ez esetben is érdemes.

Milyen gyakran kell mosni a textilmaszkot?

Az említett szakértők a mosás gyakoriságára is kitérnek. Rhode szerint ugyanazt a maszkot nem szabad két egymás utáni nap felvenni, azt mindennap szükséges kimosni. Az sem mindegy, hogy egyazon maszkot meddig viseli az ember. Golian azt tanácsolja, hogy egyazon textilmaszk 30 percnél tovább ne legyen az arcon, ugyanis a lehelettől benedvesedve veszít így sem túl magas hatékonyságából. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Van értelme a textilmaszkviselésnek?

Szakértők szerint van értelme textilmaszkot viselni. Dimitar Marinov, a Várnai Orvosi Egyetem professzora szerint a textilmaszkokon a vírusok 97%-a áthatolhat. Viselésük mégsem felesleges, mint azt a már említett szakértő, Rodney Rhode is véli. Szerinte, bár a pamutanyagot nem arra találták ki, hogy szűrje a vírusokat, hasznos lehet a szinte tünetmentes betegeknél, akik nem tudják magukról, hogy fertőzöttek, és akik egyébként semmit sem viselnének magukon, és tüsszentéssel, köhögéssel továbbadnák a vírust. Maszkviseléssel a cseppek nem jutnak széles körben a levegőbe.

Kinyúlt pólókból szőnyeg

Ha valaki szívesen alkot otthon, kiszelektált pólókból készíthet mutatós szőnyeget. Adunk néhány ötletet.

Forrás linkje.

Ezt is szeretjük