Hogy maradhat sokáig élénk kék a farmer? 6 mosási hiba, amitől gyorsabban fakul
Ha nem megfelelő a mosás, a ragyogó kék farmer néhány mosás után fakulhat: ezeket a hibákat érdemes kerülni.

GettyImages-1256472764
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár rövid, akár hosszú, a kék farmer örök, ám nem a szó szoros értelmében véve: mint ruhadarab, sajnos messze nem az. Élettartama és szépsége nagyban függ attól, hogyan mossák.

Ragyogó, élénk színét hamar elveszítheti bizonyos mosási hibák következtében: a megfelelő eljárás azonban segíthet abban, hogy minél tovább megőrizze az árnyalatot, amibe viselője beleszeretett.

6 mosási hiba, amitől kifakul a farmer

Az olcsóbb farmer gyorsabban kophat, de még egy jó minőségű, drágább darab is hamar kifakulhat mosáskor.

Túl gyakori mosás

Hamar elbúcsúzhat az élénk színtől, aki túl gyakran mossa nadrágját: a farmert, hacsak nem szennyeződött jelentősen, nem szükséges minden viselés után kimosni. Nyáron 2-3, télen akár 3-4 alkalommal is fel lehet venni két mosás között.

Összemosni a többi farmerral

Más jellegű, vegyes színű holmikkal semmiképp nem érdemes összemosni a nadrágot, de még a többi farmerrel sem: ha kicsit is eltérő színűek, a színvesztés következtében hatással lehetnek egymás árnyalatára, ami pár mosás után már látványos lehet. Ha elkerülhetetlen az összemosás, akkor érdemes színfogó kendőt is tenni a gépbe.

Színén mosni a farmert

Ha a farmert nem kifordítva, hanem színén mossa az ember, a nadrág felületén lévő apró bolyhok sokkal erősebb fizikai hatásnak lesznek kitéve, így az anyag könnyebben eresztheti a színét.

Túl sok mosószer használata

Egy kupaknyi - vagy mérőedénnyi - mosószert több kiló ruha kimosására alkalmas mennyiségnek jelölnek meg a gyártók. Ha egyetlen farmer kerül a gépbe, a mosógép pedig a ruha súlyának megfelelően adagolja a vizet, nem lesz megfelelő a hígítás, és az anyag túl sok szerrel fog találkozni. Ez még színkímélő mosószer esetén is veszélyeztetheti a nadrág eredeti, élénk árnyalatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Túl magas hőfokra állítani a gépet

A magas hőmérsékleten történő mosás ugyancsak a ragyogó árnyalat ellensége: mindig ellenőrizni kell, milyen hőfokot javasol a nadrág címkéje. Érdemes minél alacsonyabban mosni a farmert: egy hideg, maximum 30 fokos kímélő program jó választás lehet.

Szárítógépezés

Nem kell hozzá víz, hogy a nadrág fakuljon: a szárítógép melegének hatására az anyagot alkotó szálacskák lazulnak, a felületet érő súrlódás pedig mintegy „radírozza” a farmer színét. Nem jó a szabadban szárítani: a tűző nap fakító erejéről mindenki hallott, ez a farmer esetében is érvényes.

Hogyan kell mosni a farmert?

Hogy sokáig megőrizze szépségét, a farmert a természetének megfelelő eljárás szerint érdemes mosni. Minden nadrágon van iránymutató címke, melyet fontos alapul venni, de a szín megóvása érdekében a következők is segíthetnek.

A nadrág kerüljön kifordítva a mosógépbe. Önmagában érdemes belehelyezni a ruha mennyiségével arányos, színkímélő mosógél vagy mosópor adagolásával. Az ecetes oldattal - 1 liter víz és 1/4 csésze ecet keveréke - helyettesített öblítő segíthet az anyagba zárni a színt. A szokott mennyiségben kell az adagolóba önteni. Kinti teregetés esetén a ruhaszárító kerüljön árnyékba, szellős helyre. Ha idő szűkében szárítógépbe kerülne a nadrág, a lehető legkímélőbb, hűvös programot érdemes választani.

Láthatatlan ruhaszárítók

Ezek a megoldások szinte észrevétlenné teszik a szárítót: kicsi lakásban áldásos és praktikus lehet ilyeneket használni.

Ezt is szeretjük