Nemcsak gyorsabban szárad, de jobb illata is lesz: így teregess a szabadban

Akár a teraszon is teregethetsz, az eredmény nem marad el.

teregetes-szabadban
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itt a nyár, a kánikula, a forró napon pedig pillanatok alatt száradnak meg a frissen mosott ruhák, ezért ilyenkor érdemes kiköltöztetni a szabadba a teregetést.

Ezt akkor is könnyű megtenni, ha csak egy teraszod van, sőt, sokszor akár a belső körfolyosón is érdemes lehet teregetni, főleg, ha éri a nap. Nemcsak azért, mert gyorsabban lesz száraz a ruha, hanem azért is, mert puhább és kellemesebb illatú lesz az anyag.

Miért jó a szabadban teregetni?

A kellemesebb illat nemcsak annak köszönhető, hogy a víz nem pang sokáig az anyagban, hanem gyorsan elpárolog, és ezért jobban érződik az öblítő illata, hanem annak is, hogy a friss levegő hozzáadja a saját zamatát a dolgokhoz. Egy szabadban szárított ruha illata mindig sokkal kellemesebb attól, hogy megfújja kicsit a szél, és beissza a kert, a növények, a virágok aromáját.

teregetes-szabadban-2

A szabad levegő a szárítógépre is ráver. Nemcsak energiatakarékosabb így teregetni, de az anyaggal szemben is sokkal kíméletesebb, a szálak nincsenek kitéve akkora megpróbáltatásoknak, így a végeredmény is sokkalta puhább lesz, és ehhez nincsen szükség annyi vegyszerre. A farmer és a törölköző kicsit keményebbre száradhat a szabadban, ezért ezeket érdemes lehet betenni egy körre a szárítóba is, ha zavar az anyag merevsége.

A napfény különösen jót tesz a fehér ruháknak. Az ultraviola sugárzásnak köszönhetően igazán vakítóak lesznek. Ugyanez sajnos nem mondható el a sötét anyagokról, de a rövid ideig napon szárított ruháknak nem árt ennyi napfény. Ha aggódsz a fakulás miatt, akaszd őket kifordítva a szárítókötélre, vagy, ha állvánnyal teregetsz, helyezd el őket úgy, hogy csak a kint töltött idő egy részében érje a ruhákat a nap.

A teregetéshez mindig érdemes minél melegebb napot választani. Ilyenkor száradnak a leggyorsabban a ruhák, és jó ellenőrizni előre, hogy nem várható-e eső vagy más csapadék, főleg akkor, ha hosszabb időre őrizetlenül hagyod a friss mosást. Ha a ruhákat egymástól távolabb helyezed el, hamarabb száradnak meg, és érdemes őket jól kirázni a teregetés előtt, hogy minél kevesebb ránccal kelljen viaskodnod vasalásnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért nem jó odabent teregetni nyáron?

Sokaknál nem fér el a teregetőállvány a fürdőben, ilyenkor a nappaliban vagy az előszobában helyezik el a frissen mosott ruhákat. A nedves anyagok eleinte kellemesen lehűthetik a levegőt, azonban hosszútávon párásítják a szobát, ami nyáron fokokkal növelheti a hőérzetet, így már csak ezért is érdemes száműzni az élettérből a frissen mosott ruhákat, ha csak megteheted.

Kis helyet foglaló ruhaszárító állványok

Ha nem tudod megoldani a teregetést a szabadban, próbáld a fürdőszobába zárni a párát. Ezek a jól elrejthető, kis helyen elférő ruhaszárító állványok jó megoldást jelenthetnek, ha pici a fürdő, és ügyeskedni kell.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük