Vasalás nélkül lesznek simák a ruhák: néhány egyszerű trükkel nem gyűrődnek össze
A ruha gyűrődései ellen sok házi praktikát érdemes bevetni. Vasalás nélkül is boldogulsz velük.

sima-ruha-trukk
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vasalás sokak számára nem tartozik a legkedveltebb házimunkák közé, hiszen amellett, hogy körültekintő munkát igényel, sok időt is elvesz. Szerencsére a legtöbb ruhadarabnál könnyű elkerülni a gyűrődéseket, így a házimunka is sokkal gördülékenyebbé válik.

A legelső trükk, amire oda kell figyelni, a ruhák megfelelő teregetése, illetve felakasztása. Egy jó módszerrel gyakorlatilag elkerülhetők a gyűrődések a ruhadarabok felületén, aminek következtében feleslegessé válik a vasalós simítgatás.

Ruhaakasztás helyes módszerrel

A helyes módszer ruhadarabtól és anyagtól is függ. A pólók esetében a legjobb, ha először félbehajtod hosszában, óvatosan széthúzod párszor szintén hosszában, majd kirázod picit az anyagot, végül fejjel lefelé csípteted fel, közel a szegélyhez. Feszítsd ki jól, akár több csipeszt is használj, hogy ne süppedjen be a közepe, mert az ráncossá teheti.

Mivel a csipesz is nyomot hagyhat, ügyelj arra, hogy a szegély, illetve a varrás mellett helyezd el őket. Beltéren csipesz nélkül is megoldható a procedúra, de ilyenkor is figyelj rá, hogy minél jobban feszítsd ki az anyagot, amikor pedig megszáradtak, azonnal szedd be őket, hogy ne hagyjon rajtuk nyomot a szárítókötél.

Az ingeknél a legszebb eredményt akkor kapod, ha minél jobban szétnyitod, majd két ponton, a széléhez közel csípteted fel. Ennél egyszerűbb és kisebb helyigényű, ha egy műanyag vállfára teszed, és ezzel együtt hagyod lógni. Az alsóneműket, a rövidnadrágokat és a szoknyákat a derekuknál csipeszezd fel a szárítókötélre.

Az egyenes szabású egyberuhákat a legjobb a válluknál felcsíptetni, a derékban húzottakat inkább fordítva ajánlott felakasztani. A szoknyáknál szintén, kivéve az egyenes szabásnál, amikor a deréknál jobb csipeszezni. Ha leveszed őket a kötélről, azonnal hajtsd össze!

Házi vasalóspray

Előfordul, hogy az összehajtogatott ruha tárolás közben a szekrényben vagy akár utazás alatt a bőröndben meggyűrődik. Ilyenkor sokat segíthet a gyűrődéseket eltávolító vasalóspray.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ehhez keverj össze egy teáskanál öblítőt két deciliter hideg vízzel, majd fél méter távolságból egy szórófejes flakon segítségével permetezd be vele a vállfára akasztott ruhát, és hagyd megszáradni. Az öblítő helyett ecetet is használhatsz, ugyanígy működik, száradás után pedig a szaga is elillan.

Ha nem érsz rá megvárni a száradást, rásegíthetsz kicsit hajszárítóval, alacsony hőfokon. A vízzel bespriccelt anyagtól legalább 5-10 centiméter távolságot tarts a géppel.

Nedves törülközős módszer

A ruhát úgy is kisimíthatod, ha a gyűrött részt egy teljesen sima felületre borítod, majd az egészet befeded egy nedves törülközővel. Néhány percig nyomd rá az anyagra, majd átnedvesedés után hagyd megszáradni a levegőn.

Simítás zuhanypárával

Zuhanyzás után a fürdőszoba megtelik párával, amit szintén ki tudsz használni a ruhák felfrissítésére és kisimítására. Akaszd fel a helyiségben a problémás ruhadarabot, és hagyd bent 15 percet a csukott ajtó mellett. A vízgőz lágyítja a ráncokat, így akár egy szombat esti készülődés közben is kisimulhat a kedvenc szoknyád.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük