4 látványos tökös tipp
Halloween-partit a csemetéknek!
Bár eredetileg kelta ünnep, a Halloween mára az egész világot behálózta.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Halloween gyökerei a kelta hagyományokig nyúlnak vissza, ám az ünnep sokat változott az elmúlt időben. Mára az egész világot meghódította: Amerikában gyerekek milliói járják jelmezbe öltözve a szomszédos házakat október 31-én, hogy cukorkát, süteményeket és csokoládét kérjenek, meghagyva cserébe a háziak életét.

Hazánkban ez a szokás kevésbé elterjedt, a Halloween azonban jó alkalom arra, hogy a gyerekek szórakozzanak egy kicsit. Ne hagyd ki őket te sem a jóból: szervezz számukra emlékezetes jelmezpartit! Az öltözékről gondoskodjanak ők, mi pedig eláruljuk, hogyan teheted izgalmassá és különlegessé a lakást!

Az elengedhetetlen töklámpás

Ha Halloween, akkor töklámpás, mese nincs. Vedd célba a piacot vagy egy hipermarketet, és szerezz be legalább három hatalmas tököt! Igyekezz olyanokat választani, amelyek jó állapotban vannak, és egyenletes a felületük. Érdemes egy-két filcet is a kosárba tenned, ezzel ugyanis megrajzolhatod a tökből kivágandó részeket.
Első lépésként azonban kezdd a tök kiürítésével! Egyszerűen vágd le a tök kalapját, ezen a széles lyukon könnyedén kikaparhatod a belsejét. Ha kész vagy, jöhet a szemek és a szemöldök, majd az orr és a száj megrajzolása. Miután megjelölted, egy éles késsel apró mozdulatokkal és részleteiben vágd ki az egyes darabokat. Csak óvatosan, nehogy szétrepedjen a tök! A vágott felületet kend át vazelinnel, így a lámpás sokáig ép marad.

A vágásnál ügyelj rá, hogy a rések elég tágak legyenek, hogy a gyertya elég oxigént kaphasson majd az égéshez.
Ha sikerült megformáznod az arcot, már csak egy nagyobb gyertyát kell a belsejébe állítanod - érdemes a tök aljából kivágni a gyertya méretének megfelelő kört, és abba állítani.

Tudtad?
A töklámpás a Halloween legfontosabb jelképe, neve az angol nyelvterületeken Jack O’Lantern - egy Jack nevű részeges után. A legenda szerint Jacknek sikerült megígértetnie az ördöggel, hogy nem jut a pokolra. Nem is került, ám a mennyországba sem nyert befogadást. Ekkor az ördög egy széndarabot adott neki, amit ez egy marharépába rakott, hogy ily módon lámpást készítsen. A marharépát később a tök váltotta fel, a legenda szerint pedig Jack lelke ennek a lámpásnak a fényénél keresi nyugalmát.

Pókot a függönyre, pókhálót a lámpákra!

Egy igazi Halloween-parti nem telhet el ijesztő pókok és ragadós pókhálók nélkül. Előbbiekből bármilyen méretűt és fajtájút könnyen beszerezhetsz a játékboltokban, utóbbit pedig dekor- vagy ajándékboltokban, esetleg a nagyobb hipermarketekben találod.
Minél több van, annál jobb! A pókok tekintetében lehetőleg a gumiból készült darabokat válaszd, ezeket ugyanis gombostűk segítségével egyszerűn feltűzheted a függönyökre. Néhány nagyobb darabot is vigyél haza, ezek jól mutatnak majd az asztalon, a lámpa mellett vagy az ablakpárkányon.
A pókhálókkal egyszerű a dolgod: tegyél belőlük az állólámpa ernyőjére, függessz egy keveset a könyvespolc egyik sarkára, egy-egy székre, sőt, a csillárról is lógathatsz le egy keveset - ez esetben természetesen néhány aprócska pókocskával együtt!

Pislákoló denevérek és csontvázak

A gyertya a hangulatteremtés egyik legkiválóbb eszköze, legyen szó romantikus vacsoráról, vagy éppen egy fergeteges Halloween-partiról. Ez utóbbi esetben azonban felejtsd el a kristályosan áttetsző mécsestartókat! Helyettük szerezz be néhány kisebb virágcserepet, és hozzájuk gyertyákat vagy mécseseket. Ha ezzel megvagy, már csak a lényeget kell megvenned: néhány, a cserepek méretével nagyjából megegyező műanyag csontvázat és műanyag denevéreket - a dekor- és ajándékboltok többségében ebben az időszakban megtalálod őket. Lehetőleg olyat vegyél, amelyet egy erősebb drótra vagy fapálcikára rá tudsz erősíteni ragasztóval. A cserepeket töltsd meg virágfölddel, szúrd beléjük a gyertyákat, azok elé pedig egy-egy denevért vagy csontvázat. Garantáltan ijesztő látványt nyújtanak majd!

Cukrot, csokit csakis pókokkal!

A lakás dekorálása mellett ne feledkezz meg az édes szájakról sem!
Néhány nagyobb tálat tölts meg mindenféle jóval: csokoládéval, bonbonokkal, különféle cukorkákkal - például fogsor alakú gumicukorral - és nyalókával, majd az egészet keverd össze jó néhány műpókkal. Tegyél egy tálat közvetlenül a bejárathoz az előszobába, és egyet a nappaliba is, hogy a gyerekek kedvükre majszolhassák az édességet.

Néhány almával is megkoronázhatod a tálakat - bár ne csodálkozz, ha azok fogynak majd el legkésőbb -, az alma ugyanis a tökhöz hasonlóan a Halloween szimbóluma.

A pókok jól jönnek majd az üdítők esetében is: ragaszthatsz belőlük a szívószálakra, a poharakra, és tehetsz belőlük a felszolgált szendvicsek és a sütemények közé is a tálcára.

Tudtad?
A feljegyzések szerint a Halloween a kelták november 1-jével kezdődő újévének Samhain ünnepéből ered. A kelták úgy tartották, hogy ezen az éjszakán az előző évben elhunytak lelkei megzavarhatják az élőket, mivel azok éppen ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Vándorlásukat elősegítendő, a szellemek számára állatokat és ételt áldoztak. Az ünnep helyét a kereszténység terjeszkedésekor a Mindenszentek ünnepe vette át, a 800-as években pedig október 31-re helyeződött III. György pápa által. Írországban ez az éjszaka lett az All Hallow's Eve, azaz a Mindenszentek éjszakája, november 1. pedig a Szentek Napja - All Saints' Day vagy All Hallow's Day -, ám az évek során e kettő szinte egészen összemosódott.
Ezt is szeretjük