Távfűtésed van? Erre számíthatsz októbertől!

Brutális drágulás jön?

Átalakul a támogatási rendszer, ám ez a távhőszolgáltatók szerint hosszú távon megemeli a fűtés árát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szeptember 1-jével több új jogszabály-módosítás is életbe lépett, melyek közül a legnagyobb sajtóvisszhangot talán a külföldi rendszámú autók használatára vonatkozó szabályok módosítása, valamint a lakástámogatási rendszer átalakítása váltotta ki.

Ez utóbbi érinti talán a legtöbbeket, ugyanis az új rendszer egyben a KÁT megszüntetését is jelenti, a távhőszolgáltatók sajtószóvivője, Fekete Csaba szerint pedig ennek negatív hatását azok is megérezhetik, akik nem részesülnek a támogatásból.

Hatalmas kiesés származhat a KÁT megszüntetéséből

A kötelező átvételi tarifa - KÁT - lényegében az állam eszköze arra, hogy ösztönözze a megújuló és a hőtermeléssel egybekötött villamosenergia-termelést, oly módon, hogy az általuk termelt áramot más energiaforrásokhoz képest drágábban, kilowattonként 30 forintért veszi meg.

Ilyen támogatásban részesültek eddig a távfűtést biztosító cégek is, a lakástámogatási rendszer átalakulásával azonban a KÁT megszűnik, és a korábbi 30 forint helyett az állam csak 18 forintot fizet kilowattonként az átvett áramért.

Az Index szerint a támogatás megszüntetése, pontosabban átalakítása következtében a hőtermelők bevételük egyharmadától eshetnek el.

Értesüléseik szerint a szolgáltatók már most finanszírozási gondokkal küzdenek, ha pedig megkezdődik a fűtési szezon, és akár 95%-kal is megnövekszik a termelési igény, már a bérek kifizetése, illetve a számlák rendezése is gondot jelenthet majd.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke még augusztus 10-én hívta fel a figyelmet egy sajtótájékoztatón arra, hogy a támogatási rendszer meggondolatlan átalakítása negatív hatással is lehet a lakossági fogyasztókra nézve.
Mint Fekete Csaba elmondta, azzal, hogy a távhőszolgáltatók nem, csak a lakosság egy része kap szociális alapú támogatást, félő, hogy más, nagyobb fogyasztók leválnak a távhőről, ez pedig bevételkieséshez, valamint a távhő árának megemelkedéséhez vezetne.

A szövetség elnöke akkor azt javasolta, hogy a fejlesztési miniszter által meghatározott ár egységes módszertan alapján költség alapú és szolgáltatónként eltérő legyen - áll az MTI közleményében.

Megszűnik a támogatás?

A gázár- és távhőtámogatást eddig szociális alapon lehetett igényelni, ez a rendszer azonban szeptemberrel megszűnik, és a fűtésre nyújtott kedvezmény beleolvad a lakhatási támogatásba.

Az átalakuló rendszer oka lehet, hogy a KÁT nem éreztette jelentősen a hatását a fogyasztói árakban, illetve, hogy bár nagy befektetést igényelt az államtól, annak eredményét - ha volt - csak a távhővel, illetve gázzal fűtők érzékelhették.

Szeptembertől azonban - az eddigi gyakorlattól eltérően - a lakástámogatás keretében az is kérhet segítséget, aki fával, olajjal, szénnel vagy más fűtőanyaggal melegíti a lakását. A támogatás továbbra is szociális jellegű marad, de megemelkedik a jogosultsági jövedelemhatár, melyet a törvény 71 250 forintban határoz meg. A támogatás mértékéről, a jövedelem kiszámolásáról, illetve az igénylés folyamatáról itt olvashatsz bővebben.

Magasabb lesz-e a számla ősztől?

A távhő árának alakulása valószínűleg azokat is foglalkoztatja, akik részesülnek majd a támogatásban, de talán még érzékenyebben érinti azokat, akiknek a jövedelme valamivel a határérték felett van, és saját zsebükből lesznek kénytelenek kifizetni a lakás fűtésének teljes költségét.

Egyelőre azonban senki nem tud biztosat, a gazdasági lapok szakértői még nem beszélnek drágulásról, sokan azonban sötét előjelként értelmezik, hogy a KÁT megszüntetésével az egész fűtésidényre tekintve 25-30 milliárd forint hiányzik a rendszerből.

Az Index úgy tudja, a Századvég Gazdaságkutató Zrt., melyet a távhőár kikalkulálásával bíztak meg, már bekérte az erőművi adatokat, de a piac még nem tudja, mi alapján számolnak majd, így azt sem lehet sejteni, hogyan alakul a távfűtés ára. Az idő azonban szorít, hiszen a november óta befagyasztott árakkal dolgozó távhőszektornak már augusztus végén konkrétumokat kellett volna kapnia, hogy felkészülhessenek a fűtési szezon megkezdésére.

Ezt is szeretjük