Százezres bírságot kaphatnak a lakók: ezt kell tenni, ha veszélyes a társasház

Hullik a vakolat, és életveszélyes a házad? Így kell eljárnod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Társasházban élni nem egyszerű. Nemcsak a szabályok betartása és a kompromisszumok okozhatnak nehézséget a lakók életében, hanem az olyan problémák is, melyek a ház egyre romló állapotából fakadnak.

Érdemes tudnod, mit tehetsz ilyen esetben, és kihez fordulhatsz, ha a helyzet úgy hozza.

Hulló vakolat

Az utóbbi években nem egy olyan esetről lehetett hallani a híradásokban, amely a lehulló vakolat okozta károkról szólt. Nyilván egy 30 éve épített lakótelepi otthon külső szigeteléséről könnyebben lehullik a vakolat, mint egy újonnan épült társasház esetében, ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyiben kellene hagyni a dolgot, sőt.

Minél öregebb egy épület, annál inkább szükséges figyelni. Ha ugyanis személyi vagy vagyoni károkat is okoz egy lehulló faldarab - például eltalál valakit, netán egy autó szélvédőjére zuhan -, azért az ingatlan lakói felelősséggel tartoznak.

Ha senki nem cselekszik az akár életveszélyessé vált állapotok elhárítása érdekében, ami lehet például egy rossz, leszakadt lépcső vagy egy veszélyes korlát is, akár több százezer forintot jelentő pénzbírságot is kaphat a társasház.

Amennyiben látod, hogy a ti épületekben is omladozik a fal, vagy komoly probléma merült fel, mindenképpen a közös képviselő és a lakóközösség segítségét kell kérned. Ez ugyanis egyértelműen közérdekű ügy, hiszen a ház belső, illetve külső szerkezetéből adódó problémák nemcsak egy adott lakóra, hanem az összes lakástulajdonosra egyaránt vonatkoznak.

Ilyen esetben tatarozási munkálatok elvégzésére van szükség, amit a közgyűlés feladata megszavazni, ahogyan azt is, hogy a feladatok elvégzésének irányítását a közös képviselőre vagy egy független szakemberre bízza-e a társasház. Ha viszont a tatarozásról szóló javaslatot megszavazza a gyűlés, akkor a lakástulajdonosok kötelesek befizetni a felújítás költségeinek rájuk eső részét.

Életveszélyes vezetékek

A hulló vakolat még a jobbik eset, hiszen nem különösebben zavarja a lakók nyugalmát a felújítás, ám a vezetékek cseréje és javítása rengeteg munkával és kellemetlenséggel jár.

Sajnos előfordul, hogy az ingatlan egy vagy több részén is zárlatossá válnak a központi vezetékek, amelyeket le kell cserélni, hiszen akár emberéleteket is követelhetnek.

Ilyen esetben szintén a közös képviselő elé kell terjeszteni az adott problémát, hogy segítsen a lehető legjobb megoldást megtalálni. Lehetőleg minél hamarabb sort kell erre keríteni, akár egy rendkívüli közgyűlés megszervezésével is, mert nem éppen elbagatellizálható problémáról van szó. Ez esetben arra sincs lehetőség, hogy a lakók halogassák a szakember megkeresését, haladéktalanul minden tulajdonosnak fizetnie kell, hogy a hibát minél hamarabb orvosolják.

Bírság a társasház lakóinak

Nézd meg a videót, és hallgasd meg az ingatlanjogászt, mire figyelmeztet a bírságokkal kapcsolatban!

Önkormányzati segítség

A városi, illetve kerületi önkormányzatnál is érdemes érdeklődni, ha valamilyen társasházi szintű probléma merül fel. Általában évente lehet jelentkezni különböző korszerűsítési, felújítási pályázatokra, támogatásokra, melyekkel a fent említett problémákat orvosolni lehet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek megírásában a közös képviselővel kell egyeztetni, aki valószínűleg majd a közgyűlés elé terjeszti a javaslatot. Ha a többség úgy dönt, érdemes megpróbálni, akkor akár az önkormányzat segítségét is elnyerhetitek.

Ezt is szeretjük