5 milliót kaphatsz felújításra
Most még nem késő pályázni
Szeretnél rendezett házban lakni? Akkor mindenképp tájékozódj, és pályázz a felújítási hozzájárulásra!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ki ne szeretne olyan házban lakni, ahová nap mint nap örömmel tér haza, és ahová nem pironkodva engedi be a vendégeit?

Ha társasházi lakásod szépen fel is van újítva, a ház, melyben található, elronthatja az összképet. Az omladozó homlokzat, a beszürkült, lemálló vakolat nem túl esztétikus, és ez bizony nem nagy büszkeség a házban élőknek. Persze felmerül a kérdés, mégis miből fizessék ki a lakástulajdonosok a ház renoválását, amikor egy nagyobb társasház teljes rendbetétele több milliós tétel is lehet.

Szerencsére erre találták ki a társasház-felújítási pályázatokat, melyek a kis pénzű lakóközösségek számára is lehetővé teszik a szebb környezetben való életet.

Kik és hogyan jelentkezhetnek a pályázatokra?

A pályázatokat településenként, illetve a fővárosban kerületenként írják ki. A felújítási pályázatra az adott területen elhelyezkedő társasházak pályázhatnak, egész pontosan a lakóközösség egésze, élén a közös képviselővel.

A pályázat beadásához szükséges nyomtatványokat az illetékes önkormányzatok internetes oldaláról lehet letölteni, vagy személyesen be is lehet értük menni az önkormányzatokhoz. A leadás személyesen történik ugyanitt.

A pályázatok mindegyike más-más beadási határidővel rendelkezik, és eltérő a csatolandó dokumentumok listája is. Általában a tulajdoni lap másolata, a ház hivatalos helyszínrajzának másolata, a kívánt felújítási munkálatok részletes leírása kötelezően csatolandó. Ezek mellett pályázata válogatja, hogy milyen dokumentumokra van szükség.

A dátumot és a beszerzendő dokumentumokat a megfelelő időpontig, a kért példányszámban kell eljuttatni az önkormányzatnak, hogy a pályázatbenyújtás feltételei teljesüljenek. Ha a határidőt a pályázó nem tartja be, vagy hiányoznak dokumentumok, a jelentkezést figyelmen kívül hagyhatják. Ha az idei pályázatokról esetleg le is csúsztok, érdemes figyelemmel kísérni az önkormányzati honlapokon megtekinthető kiírásokat, ugyanis évről évre van lehetőség pályázni.

Mire vonatkoznak a pályázatok?

A pályázatok eltérő renoválási munkálatokra érvényesek. Leírásuknál mindig tételesen lefektetik, hogy az épület mely részeire vonatkozik a felújítás. Vannak például kifejezetten az épület homlokzatának rendbetételére vonatkozó pályázatok, fűtés-korszerűsítésre kiírtak és hőszigetelésre vonatkozóak is.

Ha egy társasház elnyert egy pályázatot, akkor az épület felújítására kapott összeg annak tulajdonosait illeti meg, akik kizárólag a renoválási munkálatokra használhatják fel az összeget, és akiknek az önkormányzat által előírt ütemben és módon kell felújíttatniuk a társasházat.

Jelenlegi pályázatok a fővárosban

A fővárosban jelenleg kiírt pályázatokat a kerületi önkormányzatok honlapján lehet megtekinteni. Íme, két példa.

Jelenleg is érvényes például az Óbudai Önkormányzat pályázata, melyre ez év december 31-ig lehet jelentkezni. Ezzel a pályázattal házanként 600 ezer forint vissza nem térítendő összeget lehet elnyerni, és további 1 millió 400 ezer forint kamatmentes kölcsönt is lehet kapni házfelújításra. További információkat itt találsz.

A XV. kerületi társasházak felújítására kiírt pályázat jelentkezési határideje ez év május 31. A pályázaton elnyerhető támogatás öthavi részletfizetés útján visszatérítendő, a kapható legmagasabb összeg pedig 5 millió forint. A pályázat egyéb részleteiről itt olvashatsz bővebben.

Így igényelj lakásfenntartási támogatást!

Az önkormányzatok más módon is támogathatják a lakhatást. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

Pályázatok vidéken

Csakúgy, mint az előző esetekben, a vidéki pályázati lehetőségekről is a helyi önkormányzatok honlapján tájékozódhatsz. A jászberényiek például 2013. június 17-ig adhatják be a jelentkezést a társasház-felújítási pályázatra. Házanként itt is 5 millió forint az elnyerhető összeg felső határa. A részletekről itt találsz több információt.

Nem csupán az önkormányzatok által kiírt pályázatokon lehet támogatást nyerni felújításra. Kattints ide, és ismerj meg egy másfajta kiírást!

Ezt is szeretjük