Így tedd el a nyári szandált, ha még jövőre is hordani szeretnéd: nemcsak megtisztítani fontos

A nyári szandál jövőre is megőrzi állapotát, ha megfelelően tárolod.

GettyImages-1253450796

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs mit szépíteni rajta, lassan, de biztosan elérkezik az ősz, és az indián nyár utolsó napsugarai is elköszönnek. Ideje elrakni a nyári holmikat, beleértve a szandált is, hacsak nem mentek tönkre.

Amennyiben az még jó állapotban van, és jövőre is szeretnéd viselni, fontos, hogy megfelelő állapotban rakd el. Nemcsak a megtisztítása szükséges, de az ápolása is, hogy az anyaga ne keményedjen meg a néhány hónap alatt, míg a szekrénybe kerül.

Szandál tisztítása és ápolása

Először is meg kell tisztítani a szandált a különböző szennyeződésektől. Gondolj csak bele, milyen sokfelé jártál a lábbeliben, és mennyi piszokba léphettél bele. Végy egy nedves rongyot, és kezdésnek takarítsd le alaposan a szandál talpát. Fontos, hogy ne tartsd a szandált a csap alá, mert elázik és tönkremegy. Szükség esetén a talprészhez általános tisztítókendőt is használhatsz, de előbb teszteld egy nem látható ponton, nem koptatja-e le a talp színét. Ne feledkezz el a szandál platformjáról sem, amennyiben az nem műbőrrel vagy bőrrel fedett.

Ami a szandál többi részének megtisztítását illeti, ügyelned kell arra, milyen anyagól készültek a pántok. Más eljárásra van szükség, ha az műbőr, és másra, ha velúrbőr. Egy szabály minden esetben igaz: semmiképp se tedd a szandált mosógépbe, mivel az áztatás feloldhatja a ragasztásokat, formátlanná teheti, nyújthatja a pántokat.

A textil- és műbőr lábbeli kifejezetten erre a célra árusított speciális tisztítószerekkel, hideg, legfeljebb langyos, maximum 30°C hőmérsékletű vizes lemosással, illetve puha cipőkefe alkalmazásával tisztítható meg. A mosás legyen gyors és minél kevésbé nedves, hiszen a túlzott nedvesítés hatására a szandál veszíthet a szépségéből.

A bőrlábbeli lerakódott szennyeződéseit puha kefével, nedves szivaccsal vagy puha vizes ronggyal távolíthatod el. A lakkbőr kefével, puha, nedves ruhával, tisztítóhabbal takarítható. Ha a szandálod bolyhozott bőr - nubuk vagy velúr -, akkor a száraz tisztításhoz gumikefe, különféle habok, illetve gélek használhatók. A műbőrök felületén többnyire vízálló réteg van, ezért a tisztításához enyhe hatású mosószert is lehet alkalmazni vizes rongy segítségével, de elérhetők tisztítóhabok is. Amennyiben a szandál textilpántos, a tisztításhoz textil- és velúrtisztító habot, tisztítógélt, vagy folyadékot, textilmosószert kell használni. Ha cipődön gyöngyök is vannak, akkor ezeket nedves ronggyal töröld át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben a szandál felületén speciális szennyeződések, foltok (tinta, olaj, zsír...) vannak, akkor különféle cipőbőrradírok, bőrsamponok, bőrtisztító folyadékok segíthetnek. Fontos, hogy ne használj olyan folttisztítót, amit eredetileg textíliákhoz gyártottak. Azok a bőr- vagy műbőr pántokon maradandó nyomot hagyhatnak. Jó tudni, hogy minél régebbi egy szennyeződés, annál nehezebb eltávolítani. Reménykedni, próbálkozni természetesen lehet és érdemes is.

Végül következik az ápolás, ami nem merülhet ki gyorsfény alkalmazásában. Miután a szandál teljesen megszáradt, alkalmazz valamilyen ápolószert, amelyet a te lábbelid anyagához terveztek. Van úgy, hogy a lábbeli pántjai nem egyféle, hanem több, nem csupán színben különböző anyagból készülnek. A kombinált darabok esetében válassz valamennyi részhez más-más, megfelelő ápolószert.

A cipősdobozban vagy -dobozon rendszerint van egy vásárlói tájékoztató, ami információval szolgál, hogy milyen ápolószer alkalmazható az anyagon. Ha ez már nincs meg, kérd az eladó segítségét, aki a megfelelő cipőápolót adja számodra. Egyébként az ápolószerek használati utasítása is szól a javasolt felhasználási felületről. Ezek a szerek anyagtól függően általában viaszokat, lanolint, szilikonokat tartalmaznak, és krém, folyadék, szóróflakonos kiszerelésben érhetők el. Egyes ápolók a színfrissítést is támogatják.

A bőrök ápolásához méhviaszt, jojobaolajat, szilikont, lanolint tartalmazó cipőkrémeket vagy folyadékokat szoktak ajánlani, de vannak aeroszolos habok, impregnálózselék és szivacsos gyorsápolók is, melyek ezekhez használhatók. A lakkbőrt oldószermentes, viasz és szilikon hatóanyagú lakk-krém, lakkbőrápoló olajjal végezheted el. A textilpántok ápolásához speciális ápolóhab, szilikon- és lanolintartalmú folyadék kapható.

Fontos, hogy mielőtt az ápolót a szandál pántjain használnád, végezz próbát egy nem feltűnő részen. Ne feledd, hogy az ápolószert mindig vékony rétegben vidd fel. Ha véletlenül a kelleténél nagyobb mennyiségű szert viszel fel, a cipő anyaga nem tud vele megbirkózni, elázhat, foltos lesz, ragadni, fogni fog, kellemetlen lesz a tapintása, és a szennyeződések is tapadni fognak rá. Megeshet, hogy több réteg felvitele szükséges, de ezt az előírt száradási időket betartva tedd meg.

Végül helyezd a szandált a dobozába, illetve cipőtároló tasakba, és zárd el. Minél kevesebb levegő éri, annál kevésbé szárad ki. Fontos, hogy a tárolószekrény száraz, sötét, napfénytől védett helyen legyen. Ha minderre figyelsz, jövőre is bátran viselheted majd a szandálod.

Így lesz újra fehér az edzőcipő

Nagy divat a fehér edzőcipő, de csak akkor mutat jól, ha makulátlan: így takaríthatod meg alaposan.

Ezt is szeretjük