Hogy lehet újra patyolattiszta a hófehér sportcipő? Házi tisztítókeverék vegyszerek helyett

A hófehér sportcipő akkor mutatós, ha valóban ragyog a tisztaságtól: ez házi keverékkel is elérhető.

Fehér sportcipő tisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hófehér sportcipő örökzöld darab, és jelenleg az egyik legdivatosabb viselet is, melyet akár farmerral, akár szoknyával is szívesen hordanak.

A trendi cipő azonban csakis akkor nézhet ki jól, ha valóban makulátlan: de hogyan lehet ismét ragyogóan fehér az utca porától beszürkült anyag? A mosógépben való mosás kockázatos, eláztathatja a bélést, feloldhatja a ragasztott részeket, és a dobban keringő cipők a gépnek sem feltétlenül tesznek jót. Biztonságosabb a kézi tisztítást választani.

Így lesz újra hófehér a sportcipő

Noha elérhetők különféle cipőtisztítók a boltokban, kevésbé agresszív megoldások hívei otthon is keverhetnek maguknak hatékony szert a művelethez, ami a fehér cipőn különösen jól beválik.

A házi cipőtisztító keverékhez csupán 2 evőkanál citromlé, 5 evőkanál szódabikarbóna és 2 dl víz szükséges. A cipőt a keverékbe mártott tisztítóeszközökkel kell áttörölni vagy átdörzsölni, függően a cipő anyagától. Makacsabb szennyeződéseken pár evőkanál víz, citromlé és szódabikarbóna keverékéből készített paszta is alkalmazható a folyadék helyett.

Az első lépés a cipőtalp letakarítása. A résekbe szorult kisebb kavicsok fogvájóval távolíthatók el. A talp alját puha körömkefével, oldalsó széleit egy, a célra kinevezett fogkefével érdemes megtisztítani. A cipő többi részére ezek nem alkalmasak, mert felsérthetik a felületet. Azokat jobb egy puha rongy vagy mikroszálas törlőkendő segítségével áttörölni, hogy a napi szennyeződés lejöjjön róla.

Ezután használd a fent említett keveréket. Bőr- vagy műbőr cipőt csak dörgölj egy textildarabbal, vászoncipőnél viszont használhatod a fogkefét. A makacsabb foltokon rajta is hagyhatod a keveréket. Végezetül óvatosan öblítsd le a cipőt. Nem baj, ha a belseje nedves lesz egy kicsit. A hajszárítózás kerülendő, a cipőt szobahőmérsékleten szárítsd meg.

Aki nem szívesen kever házi szereket, kipróbálhat három további törölgető praktikát: a fehér sportcipők tisztításához sokan használják a faltisztításban bajnok varázsszivacsot, valamint szavaznak a micellás vízre. Ez utóbbi ugyan nem a leggazdaságosabb módszer, de egy próbát megérhet a cél érdekében a kedvenc cipőn. Harmadik verzióként a mosószeres víz is szóba jöhet.

A bőrcipők tisztításához jobb speciális szert vásárolni, mivel felületük sérülékenyebb, és kímélő szereket igényel. A fenti megoldást műbőr vagy vászoncipőkön érdemes alkalmazni.

Mire használható az olívaolaj a lakásban?

Házi praktikákból sosem elég: az olívaolaj sokoldalúságát is érdemes megismerni.

8 dolog, amire kiváló egy kevés olívaolaj: az elromlott cipzártól a festékes bőrig

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük