Kiszedi a makacs foltot és a szagot az autókárpitból: házi tisztítókeverék, ami friss illatot is varázsol

A kocsiban fogyasztott ételek és a beszűrődő kipufogószag nyomot hagy a kárpiton, de a házi tisztítószerrel újra frissé tehető.

GettyImages-154956698
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a legnagyobb figyelem ellenére is elkerülhetetlen, hogy az autókárpit előbb vagy utóbb elkoszolódjon, ráadásul a nyitott ablakok miatt beszűrődő kipufogógáz kellemetlen szagúvá is teheti az üléseket. Kisgyerekeseknek, kutyagazdiknak különösen hamar szennyeződhet az autókárpitja.

Erős, bolti tisztítószerek helyett azonban bevethető házilag készített kárpittisztító is, ami gyengéden, mégis alaposan tisztítja és illatosítja a kárpitot.

A nulladik lépés

Ahhoz, hogy a tisztítás valóban hatékony és könnyű legyen, nulladik lépésként elengedhetetlen egy alapos porszívózás. Ezzel minden morzsa, szösz és megszáradt sár eltávolítható, így ezek nem zavarják majd a nedves tisztítás folyamatát. Ha ezek az ülésen maradnak, az ázott morzsa és egyebek csak tovább rontanak a helyzeten, és nehezítik a munkát. Porszívózás után kezdődhet a házi keverékes tisztítás.

Házi autókárpit-tisztító keverék

A házi szerhez egyszerűen beszerezhető alapanyagok, keverőtál, puha kefe és frottírtörölköző szükséges.

  • 2 evőkanál mosogatószer
  • 2 evőkanál mosószóda
  • 250 ml meleg víz
  • 20 csepp választott illatú illóolajból. A levendula-illóolaj vagy a narancsillóolaj például kellemes lehet.

Az elkészített keverékbe mártott kefét praktikus megrázni, hogy az ne áztassa el a kárpitot, hanem inkább habjával tisztítsa azt. Maga a tisztítás óvatos, körkörös mozdulatokkal történjen, és a kárpit minden 20x20 centis területe után következzen egy kefeöblítés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha minden ülés kész, az erre a célra kijelölt frottírtörölköző segítségével felitatható a nedvesség egy része. A teljes száradás napos időben, nyitott ajtók, illetve lehúzott ablakok mellett pár óra alatt elérhető. Végül következzen egy záró porszívózás. Az ülések ismét szemet gyönyörködtetően tiszták és kellemes illatúak lehetnek.

Autókerékből kerti bútor?

Régi autógumikból és egyéb kiszuperált holmikból ötletes kerti bútorok készíthetők. Adunk néhány ötletet.

Ezt is szeretjük