4 gyakori mosási hiba, ami megrövidítheti a ruhák életét: nem csak a színek szerinti válogatás fontos
Érdemes elkerülni ezeket a mosási hibákat, hogy tovább megmaradjon a ruhák jó állapota.

mosás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudatosan összeállított ruhatár egyik alapja, hogy nem a mennyiségen, hanem a ruhák minőségén van a hangsúly. Ezekre a darabokra jellemző, hogy tartósabbak, és jobban bírják a mindennapok kihívásait, ám sajnos vannak olyan mosási hibák, amik még ezeknek az életét is megrövidítik.

A mosás többet jelent, mint egyszerűen bedobni a ruhákat a mosógépbe, és kihúzni, amikor tiszták. Megfelelő előkészítésre is szükség van ahhoz, hogy a textíliák - és a mosógép - kiváló állapotban maradjanak, hiszen bizonyos mosási hibák károsíthatják a ruhákat, és befolyásolhatják a mosógép hatékonyságát is.

Anyag szerint is válogasd a szennyest

A legtöbb háztartásban teljesen természetes, hogy különválogatják mosás előtt a fehér és a sötét, illetve színes ruhákat, hogy azok ne fogják meg egymást, ám érdemes lehet anyag szerint is elkülöníteni őket. Érdemes a nehezebb anyagokat, például a farmert és a pulóvereket a könnyű blúzoktól és ingektől külön mosni, így megelőzve a kopást és a kényesebb anyagok sérülését. A törölközőket, az ágyneműt és az egyéb terjedelmesebb textíliákat mindig a ruháktól elkülönítve mosd.

mosás2
Fotó: StÃgur MÃr Karlsson /Heimsmyndir / Getty Images Hungary

Anyag szerint már csak azért is érdemes különválogatni a ruhákat, hiszen nem mindegyiket ugyanolyan módon lehet mosni. A kasmír, a lenvászon, a viszkóz vagy a gyapjú nagyon kényes anyagok, amiket csak kézzel szabad mosni, valamint a selyemmel és a szaténnal is óvatosan kell bánni, szárítógépbe nem ajánlott betenni őket, és mosógépbe is csak kímélő programokon. Ha ezek az anyagok a mindennapi szennyes közé kerülnek, az hamar tönkreteheti őket, így mindig érdemes odafigyelni a kiválogatásukra.

Cipzárak és gombok

Számos ruhán, például nadrágokon, pulóvereken vagy éppen az ágyneműkön cipzárak is találhatók, amik kiálló fogai akár fel is sérthetik a mosógépben összekeveredő ruhákat, ezért ajánlott mosás előtt az összes cipzárt behúzni, ezzel is csökkentve annak esélyét, hogy beleakadjanak valamibe. A melltartók mosásánál szintén érdemes erre figyelni, hogy a hátulján lévő kapcsok összeérjenek, hiszen azok is felsérthetik az anyagokat.

mosás3
Fotó: Cathy Lovell / Getty Images Hungary

Ezzel ellentétben a gombos ruhadarabokat mosáskor ki kell gombolni. Ez segít megvédeni a gomblyukakat a szakadásoktól, és megóvja a gombokat tartó varrásokat a mosás közbeni kilazulástól. Nem szabad elfeledkezni az ing ujjain és gallérján található gombokról sem, ezért mosás előtt érdemes mindent alaposan átnézni és kigombolni.

A mosógép tisztítása is nagyon fontos

A mosógép azért felel, hogy tisztán tartsa a ruhákat, ám arra is figyelni kell, hogy maga a berendezés tiszta legyen. A beszürkült, megfakult ruhák hátterében gyakran a nem megfelelően tisztított mosógép áll, a vízkő pedig nemcsak a gépben tehet kárt, hanem az anyagok felületét is roncsolhatja. Vannak már olyan gépek, amelyek beépített öntisztító programmal rendelkeznek, ezt érdemes legalább havonta egyszer elindítani, a régebbi modelleknél pedig sokat segíthet az ecetes átmosás magas hőfokon. Nemcsak a dobot, hanem az öblítő tárolóját is érdemes időközönként átmosni, hiszen rengeteg lerakódás felgyűlhet, ez pedig akár el is tömítheti a nyílásokat, így kevésbé lesznek puhák és illatosak a ruhák.

A cikk az ajánló után folytatódik

A túl sok mosószer inkább árt, mint használ

Úgy tűnhet, hogy ha több mosószert használsz, az segít tisztábbá tenni ruhákat, de valójában ennek az ellenkezője igaz. A túl sok mosószer használatával extra hab keletkezhet, ami nem öblíti ki teljesen a ruhákat, és ragacsos maradékot hagy maga után, amely több szennyeződést, port és baktériumokat vonz magához. Ügyelj a töltési vonalra, amikor mosószert mérsz a pohárba, és csak a ruhanemű mennyiségének megfelelő adagot használd.

Egy módszer, amivel megnövelheted a mosógéped életét

Csak egy kis ecet kell hozzá, hogy a mosógép sokáig tökéletesen működjön.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük