Így spórolhatsz, ha távfűtés van a lakásban

Ne fizess többet, ha nem muszáj!

A távfűtés komoly kiadásokat jelent télen. Íme, a lehetőségek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió területén máig az egyik legnépszerűbb fűtési módnak számít a távfűtés, Magyarországon például a Háztartásstatisztikai évkönyv szerint körülbelül a lakosság 17%-a fűt ilyen módon.

A távfűtés lényege, hogy a hő úgymond távolabbról jön, a tüzelőanyag elégetése ugyanis nem az épületben történik. Mivel azonban ilyen módszerrel komplett társasházakat fűtenek anélkül például, hogy az egyes lakosok hőfogyasztását külön is mérnék, a költségek sokszor komoly problémát jelentenek, a spórolás pedig a legtöbb esetben nehezen kivitelezhető, sőt, egyénileg szinte sehogy. Nincs azonban minden veszve, érdemes megismerni a lehetőségeket.

Egy jóhiszemű megoldás

A legtöbb régi társasház, illetve panelház esetében, melyek nem vettek részt a korszerűsítési programokban, csupán egyetlen mérőről, egy úgynevezett főmérőről lehet beszélni - ez az egész házra vonatkozóan méri a fogyasztást, mely mennyiséget később a lakások számával osztják el, így mindenki azonos mértékben érintett a fizetendő összeg tekintetében.

Mindez azonban számos problémát felvet, míg ugyanis vannak, akik alacsonyabb hőmérsékleten is jól érzik magukat, vagy épp igyekeznének spórolni, ugyanannyit fizetnek majd, mint azok, akik a magasabb hőmérsékletet kedvelik. Nem ritka, hogy a túlfűtés miatt - az ECO panelprogram adatai alapján például a panelházak 80%-a üzemel energiapazarló módon - egyes lakók szinte egész télen, folyamatosan szellőztetnek, hogy a számukra túlzott meleg elviselhető legyen.

Sok esetben nehezen kivitelezhető, és komoly vitákat okozhat egy-egy lakógyűlés során, de fontos lenne egységben gondolkodni: ha mindenki spórolna, kevesebb lenne az összfogyasztás, így amellett, hogy elszámolás után csökkenhetne a havi számlaösszeg, még vissza is fizethetik a többletnek számító pénzt.

Termosztátok és költségmegosztók

A spórolás legegyszerűbb módja a hőellátás szabályozhatóságának megvalósítása, valamint a tényleges hőfelhasználás megállapíthatóságának biztosítása. Előbbiben segíthet egy radiátorszelep felszerelése is, míg utóbbiban a szintén a radiátorra szerelhető költségmegosztó készülék. Mindehhez szintén elengedhetetlen a közös szándék, a megvalósítást azonban különféle pályázatok is támogatják, épp erre szolgált például az ÖKO program.

Ha az elhatározás megvan, az egyedi mérők árát például a szolgáltató is beépítheti a számlákba, így nem jelent egyszerre túl nagy megterhelést, miközben lehetővé válik az egyedi spórolás lehetősége. A módszer azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését, számos anomália felvetődött ugyanis ezzel kapcsolatban: ezek egyike, hogy sokaknak éppen hogy megnövelte a rezsijét az egyedi mérés azáltal, hogy nyilvánvalóvá tette a magas hőmérséklet árát, míg mások azt kihasználva, hogy otthonuk elhelyezkedése kiváló, a szomszédok fűtése által melegítik lakásukat.

Amennyiben a lakosok nem elégedettek az új rendszerrel, lehetőség van a régire való visszaállásra is, ha viszont mindenki igyekezne spórolni, valószínűleg ténylegesen csökkennének a költségek.

Így spórolj a fűtésen!

Ha lehetőséged van a spórolásra, minden praktikát érdemes kihasználni. Hallgass meg egy szakértőt!

Jelentkezés a panelprogramra

A panelprogram a rendszerváltás utáni Magyarországon legnagyobb lakóépület-rehabilitációs programja, mely nem kötődik kormányzati ciklusokhoz, célja pedig az épületek energiagazdálkodásának hatékonyabbá tétele.

A panelprogram a hosszú távú spórolás legjobb alternatívája, ugyanis olyan folyamatokat támogat, mint például az épület egészét érintő nyílászárócsere vagy épp a szigetelés, ami lényegesen csökkentheti a ház fűtésének költségeit. Bár forráshiány a panelprogram kapcsán is fellépett, a tervek szerint a pályáztatás a jövőben is folytatódik.

Ezt is szeretjük