Így spórolhatsz, ha távfűtés van a lakásban

Ne fizess többet, ha nem muszáj!

A távfűtés komoly kiadásokat jelent télen. Íme, a lehetőségek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió területén máig az egyik legnépszerűbb fűtési módnak számít a távfűtés, Magyarországon például a Háztartásstatisztikai évkönyv szerint körülbelül a lakosság 17%-a fűt ilyen módon.

A távfűtés lényege, hogy a hő úgymond távolabbról jön, a tüzelőanyag elégetése ugyanis nem az épületben történik. Mivel azonban ilyen módszerrel komplett társasházakat fűtenek anélkül például, hogy az egyes lakosok hőfogyasztását külön is mérnék, a költségek sokszor komoly problémát jelentenek, a spórolás pedig a legtöbb esetben nehezen kivitelezhető, sőt, egyénileg szinte sehogy. Nincs azonban minden veszve, érdemes megismerni a lehetőségeket.

Egy jóhiszemű megoldás

A legtöbb régi társasház, illetve panelház esetében, melyek nem vettek részt a korszerűsítési programokban, csupán egyetlen mérőről, egy úgynevezett főmérőről lehet beszélni - ez az egész házra vonatkozóan méri a fogyasztást, mely mennyiséget később a lakások számával osztják el, így mindenki azonos mértékben érintett a fizetendő összeg tekintetében.

Mindez azonban számos problémát felvet, míg ugyanis vannak, akik alacsonyabb hőmérsékleten is jól érzik magukat, vagy épp igyekeznének spórolni, ugyanannyit fizetnek majd, mint azok, akik a magasabb hőmérsékletet kedvelik. Nem ritka, hogy a túlfűtés miatt - az ECO panelprogram adatai alapján például a panelházak 80%-a üzemel energiapazarló módon - egyes lakók szinte egész télen, folyamatosan szellőztetnek, hogy a számukra túlzott meleg elviselhető legyen.

Sok esetben nehezen kivitelezhető, és komoly vitákat okozhat egy-egy lakógyűlés során, de fontos lenne egységben gondolkodni: ha mindenki spórolna, kevesebb lenne az összfogyasztás, így amellett, hogy elszámolás után csökkenhetne a havi számlaösszeg, még vissza is fizethetik a többletnek számító pénzt.

Termosztátok és költségmegosztók

A spórolás legegyszerűbb módja a hőellátás szabályozhatóságának megvalósítása, valamint a tényleges hőfelhasználás megállapíthatóságának biztosítása. Előbbiben segíthet egy radiátorszelep felszerelése is, míg utóbbiban a szintén a radiátorra szerelhető költségmegosztó készülék. Mindehhez szintén elengedhetetlen a közös szándék, a megvalósítást azonban különféle pályázatok is támogatják, épp erre szolgált például az ÖKO program.

Ha az elhatározás megvan, az egyedi mérők árát például a szolgáltató is beépítheti a számlákba, így nem jelent egyszerre túl nagy megterhelést, miközben lehetővé válik az egyedi spórolás lehetősége. A módszer azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését, számos anomália felvetődött ugyanis ezzel kapcsolatban: ezek egyike, hogy sokaknak éppen hogy megnövelte a rezsijét az egyedi mérés azáltal, hogy nyilvánvalóvá tette a magas hőmérséklet árát, míg mások azt kihasználva, hogy otthonuk elhelyezkedése kiváló, a szomszédok fűtése által melegítik lakásukat.

Amennyiben a lakosok nem elégedettek az új rendszerrel, lehetőség van a régire való visszaállásra is, ha viszont mindenki igyekezne spórolni, valószínűleg ténylegesen csökkennének a költségek.

Így spórolj a fűtésen!

Ha lehetőséged van a spórolásra, minden praktikát érdemes kihasználni. Hallgass meg egy szakértőt!

Jelentkezés a panelprogramra

A panelprogram a rendszerváltás utáni Magyarországon legnagyobb lakóépület-rehabilitációs programja, mely nem kötődik kormányzati ciklusokhoz, célja pedig az épületek energiagazdálkodásának hatékonyabbá tétele.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A panelprogram a hosszú távú spórolás legjobb alternatívája, ugyanis olyan folyamatokat támogat, mint például az épület egészét érintő nyílászárócsere vagy épp a szigetelés, ami lényegesen csökkentheti a ház fűtésének költségeit. Bár forráshiány a panelprogram kapcsán is fellépett, a tervek szerint a pályáztatás a jövőben is folytatódik.

Ezt is szeretjük