3 ingyen megvalósítható ötlet, hogy melegebb legyen a lakás
Csökken majd a gázfogyasztás
Egyszerűen akarsz meleget a lakásban? Így csináld!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem viseled jól a hideget, és szereted, ha télen a lakás meleg kuckóvá változik, a hó végi gázszámla igen kellemetlen meglepetéseket okozhat. Ha fázol, első lépésként öltözz fel jól otthon is, és csak azután tekerd feljebb a fűtést, hogy felvetted a vastag pulóvert.

Léteznek azonban további egyszerű, ingyen megvalósítható módszerek is, ha szeretnéd melegebbnek érezni a lakást: bár ezek némelyike ténylegesen nem emel a hőmérsékleten, csupán a hőérzetet növeli, segít, hogy ne érezd szükségét a hőfok emelésének, ezáltal pedig csökkenthesd a gázfogyasztást.

Párologtass!

Az ideális, 40-60%-os páratartalom nemcsak egészséges, de a hőérzet szempontjából is lényeges, ugyanazon hőmérséklet mellett ugyanis magasabb páratartalom mellett melegebbnek érzed majd a szobát. A fűtési időszakban egyébként is szükség van a párologtatásra, mert a levegő ilyenkor szárazabb, ami könnyen vezethet légúti problémákhoz.

Ha nincs párologtató készüléked, a legegyszerűbb, ha egy felforralt, enyhén sós vízzel töltött tálkát teszel a radiátorra - a só nyákoldó hatása révén a téli betegségek ellen is védelmet nyújthat. Esetleg csepegtethetsz a vízbe néhány csepp illóolajat is.

A megfelelő páratartalom kialakításában a szobanövények is segítenek, azonban ügyelj rá, hogy túl párás se legyen a lakás, ez ugyanis kedvez a penész megtelepedésének, valamint a poratkák szaporodásának is. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, szellőztess rendszeresen télen is.

Szellőztess!

Bár az ember azt hinné, télen jobb, ha nem szellőzteti ki a lakást, hiszen így a meleg is bennmarad, az állott levegő káros lehet az egészségre, nem beszélve arról, hogy a friss levegő jóval hamarabb felmelegszik. Nagyon fontos azonban, hogy miként végzed a szellőztetést: ha résnyire nyitod az ablakot, és így engeded be a levegőt hosszabb ideig, nagyon lehűlhet a lakás, ha viszont öt-harc percre nagyra nyitod, gyorsan kicserélődik a levegő, ugyanakkor nem hűlnek le a falak és a bútorok, az általuk tárolt hő pedig pillanatok alatt felmelegíti a friss levegőt. Mindemellett célszerű a déli órákban szellőztetni, ekkor ugyanis nem olyan hűvös a kinti levegő.

Így spórolj a fűtésen!

Ha további tippeket is szeretnél megismerni, nézd meg a videót, és tudd meg, mit javasol egy szakember!

Figyelj a radiátorra!

Ha levegős a radiátor, az több mint 10%-kal megemelheti a fogyasztását, így célszerű mielőtt légteleníteni - ezt te magad is elvégezheted, kattints ide, ha tudni akarod, hogyan -, azonban nem csupán erre kell figyelni. A radiátort célszerű teljesen szabadon hagyni, ne pakolj se rá, se elé semmit, ha pedig valamit ezen szárítasz, mielőbb vedd le, ne hagyd rajta a száradás után órákkal is.

Ügyelj arra, hogy a függöny se lógjon rá vagy fölé, a fűtőtest teteje is legyen szabad. Mindemellett takarítsd rendszeresen - a belsejét is érdemes porszívózni, átfújatni -, a vastag porréteg ugyanis szigetel, és gátolja az optimális hőátadást.

Hány fokra melegíted télen a lakást?

Ezt is szeretjük