3 durva téli pénzfaló a lakásban, ami felemészti a fizetésed
Faragd le a költségeket!
Ha félsz, hogy magas lesz a rezsi, ezekre nagyon figyelj!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtésszezon beköszöntével sok háztartásban növekszenek meg a rezsiköltségek, hiszen egy átlagos lakás energiafelhasználásának 80%-át a téli időszakban a fűtés teszi ki.

A kifizetett pénz ráadásul nem mindig arányos a várt meleggel. A fűtés beüzemelésekor nem árt több dologra is odafigyelned, hogy ne az ablakon dobd ki a fizetésed - a legfontosabb, hogy a berendezéseket átvizsgáltasd, és meggyőződj róla, hogy készen állnak a téli feladatokra.

Ha kazánod van, ez elengedhetetlen teendő, de akkor is fontos, ha mással fűtesz. Íme, a leggyakoribb téli pénzfalók.

Elektromos hősugárzó

Sokan gondolják, hogy a hősugárzóval spórolhatnak a fűtésen, hiszen az kisebb teret melegít be, így az esti tévénézéshez vagy épp a reggeli fürdőszobai teendőkhöz elég lehet. Azonban tévedés, hogy kevesebbet is fogyaszt.

Nem éri meg tehát a radiátort vagy a konvektort még rövidebb időszakokra sem kiváltani velük, egyrészt, mert jóval több energiát emésztenek fel, másrészt, mert a kihűlt szoba felfűtése sokkal több energiába kerül, mint az, ha állandóan stabil, 20 Celsius-fok körüli alaphőmérsékleten tartod.

Rosszul szigetelő nyílászáró

A meleg megtartásához elengedhetetlen, hogy a nyílászárók megfelelően legyenek szigetelve, és ne húzzon ki a meleg az ablak-, illetve ajtóréseken.

Ha úgy érzed, könnyen lehűl a szoba, érdemes körülnézned az ajtó és az ablak környékén, ha pedig szükséged van plusz szigetelésre, több megoldás közül is választhatsz az egészen olcsóktól a drágábbakig. Az egyik legköltségkímélőbb megoldás a huzatfogó párna, mely nem más, mint egy textilbe csomagolt szivacs. Ezt magad is elkészítheted, de meg is vásárolhatod, a lényeg, hogy pontosan illeszkedjen az ablakpárkány és az ablak által bezárt derékszögbe, és felfogja a beáramló hűvös levegőt a rosszul záró ablakoknál. A legmegfelelőbb választás a hasáb alakú, tömör szivacs. Emellett választhatod a barkácsáruházakban kapható szigetelőcsíkot is.

Így spórolj a fűtésen!

Ha szeretnéd meghallgatni egy szakértő tippjeit arra vonatkozóan, hogyan spórolhatsz a fűtésen, nézd meg a videót!

Nem légtelenített radiátor

Nézd meg, hogy mindenhol egyenletesen meleg-e a radiátorod. Ha felül hidegebb, mint alul, valószínűleg légtelenítésre szorul, amit akár magad is elvégezhetsz, de szakemberre is bízhatod. Ha úgy döntesz, nekilátsz, a radiátor légtelenítő szelepét kell kicsavaroznod, melyet a radiátor oldalán találsz meg, egy cső végén. Teríts alá egy rongyot, mert valószínűleg víz is kifolyik majd belőle, majd lassan, óvatosan forgasd el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban.

Addig tekerd a szelepet, amíg meg nem hallod azt a sziszegő hangot, ami a levegőre utal. Ekkor semmiképpen ne tekerd tovább, csak tartsd a szelepet addig, amíg a vízcseppek meg nem jelennek. Ekkor azonnal zárd el a szelepet, és tekerd vissza jó szorosan. Egy óra múlva ellenőrizd, hogy felmelegedtek-e a radiátorok. Ha minden részük egyenletesen meleg, jól dolgoztál. Olvasd el a részletes útmutatót a légtelenítéshez!

Ha minden rendben működik, akkor is érdemes még néhány dologra odafigyelned: ne tegyél bútort a fűtőtest elé, de még a függönyt se lógasd ide, mert ez csökkenti a hatékonyságot, ugyanúgy, mint a rajta felejtett ruhák. Elég, ha csak egy-két egységgel lejjebb tekered a radiátor hőmérséklet-szabályozóját, hiszen akár egy fok hőmérséklet-különbséggel is 6%-kal csökkentheted a fűtésszámlát.

Te hogyan spórolsz a fűtéssel?

Ezt is szeretjük