3 durva téli pénzfaló a lakásban, ami felemészti a fizetésed

Faragd le a költségeket!

Ha félsz, hogy magas lesz a rezsi, ezekre nagyon figyelj!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtésszezon beköszöntével sok háztartásban növekszenek meg a rezsiköltségek, hiszen egy átlagos lakás energiafelhasználásának 80%-át a téli időszakban a fűtés teszi ki.

A kifizetett pénz ráadásul nem mindig arányos a várt meleggel. A fűtés beüzemelésekor nem árt több dologra is odafigyelned, hogy ne az ablakon dobd ki a fizetésed - a legfontosabb, hogy a berendezéseket átvizsgáltasd, és meggyőződj róla, hogy készen állnak a téli feladatokra.

Ha kazánod van, ez elengedhetetlen teendő, de akkor is fontos, ha mással fűtesz. Íme, a leggyakoribb téli pénzfalók.

Elektromos hősugárzó

Sokan gondolják, hogy a hősugárzóval spórolhatnak a fűtésen, hiszen az kisebb teret melegít be, így az esti tévénézéshez vagy épp a reggeli fürdőszobai teendőkhöz elég lehet. Azonban tévedés, hogy kevesebbet is fogyaszt.

Nem éri meg tehát a radiátort vagy a konvektort még rövidebb időszakokra sem kiváltani velük, egyrészt, mert jóval több energiát emésztenek fel, másrészt, mert a kihűlt szoba felfűtése sokkal több energiába kerül, mint az, ha állandóan stabil, 20 Celsius-fok körüli alaphőmérsékleten tartod.

Rosszul szigetelő nyílászáró

A meleg megtartásához elengedhetetlen, hogy a nyílászárók megfelelően legyenek szigetelve, és ne húzzon ki a meleg az ablak-, illetve ajtóréseken.

Ha úgy érzed, könnyen lehűl a szoba, érdemes körülnézned az ajtó és az ablak környékén, ha pedig szükséged van plusz szigetelésre, több megoldás közül is választhatsz az egészen olcsóktól a drágábbakig. Az egyik legköltségkímélőbb megoldás a huzatfogó párna, mely nem más, mint egy textilbe csomagolt szivacs. Ezt magad is elkészítheted, de meg is vásárolhatod, a lényeg, hogy pontosan illeszkedjen az ablakpárkány és az ablak által bezárt derékszögbe, és felfogja a beáramló hűvös levegőt a rosszul záró ablakoknál. A legmegfelelőbb választás a hasáb alakú, tömör szivacs. Emellett választhatod a barkácsáruházakban kapható szigetelőcsíkot is.

Így spórolj a fűtésen!

Ha szeretnéd meghallgatni egy szakértő tippjeit arra vonatkozóan, hogyan spórolhatsz a fűtésen, nézd meg a videót!

Nem légtelenített radiátor

Nézd meg, hogy mindenhol egyenletesen meleg-e a radiátorod. Ha felül hidegebb, mint alul, valószínűleg légtelenítésre szorul, amit akár magad is elvégezhetsz, de szakemberre is bízhatod. Ha úgy döntesz, nekilátsz, a radiátor légtelenítő szelepét kell kicsavaroznod, melyet a radiátor oldalán találsz meg, egy cső végén. Teríts alá egy rongyot, mert valószínűleg víz is kifolyik majd belőle, majd lassan, óvatosan forgasd el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban.

Van, amelyik csak 200 forint

Nézegess képeket!

Elolvasom

Addig tekerd a szelepet, amíg meg nem hallod azt a sziszegő hangot, ami a levegőre utal. Ekkor semmiképpen ne tekerd tovább, csak tartsd a szelepet addig, amíg a vízcseppek meg nem jelennek. Ekkor azonnal zárd el a szelepet, és tekerd vissza jó szorosan. Egy óra múlva ellenőrizd, hogy felmelegedtek-e a radiátorok. Ha minden részük egyenletesen meleg, jól dolgoztál. Olvasd el a részletes útmutatót a légtelenítéshez!

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha minden rendben működik, akkor is érdemes még néhány dologra odafigyelned: ne tegyél bútort a fűtőtest elé, de még a függönyt se lógasd ide, mert ez csökkenti a hatékonyságot, ugyanúgy, mint a rajta felejtett ruhák. Elég, ha csak egy-két egységgel lejjebb tekered a radiátor hőmérséklet-szabályozóját, hiszen akár egy fok hőmérséklet-különbséggel is 6%-kal csökkentheted a fűtésszámlát.

Te hogyan spórolsz a fűtéssel?

Ezt is szeretjük