Így csökkentheted több ezer forinttal a havi villanyszámlát
3 tipp, amit kötelező ismerni
Húzd összébb a nadrágszíjat a következő egyszerű módszerekkel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A villanyszámla nem olcsó mulatság, és sokszor nagyon érdemtelen dolgok nyomják meg az amúgy is magas összeget.

Ha szeretnéd kicsit összébb húzni a nadrágszíjat, és spórolni a kiadásokon, akkor vesd be a következő trükköket.

Nem mindegy, milyen az izzó

Az energiatakarékos izzókról már sok szó esett, hiszen a hagyományos égőkhöz képest rengeteg energiát megspórolnak, ám izzó és izzó között is nagy lehet a különbség, ami a takarékosságot illeti. Nem mindegy, hogy milyen fényerősséggel rendelkezik az adott égő, hiszen az izzóknak más-más a lumenszáma. Mindig olyan erősségűt kell választani, ami a helyettesítendő hagyományos villanykörte mértékével megegyezik.

Például egy klasszikus, 60 wattos izzó 720 lumen erősségű fényt ad, de a 11 wattos energiatakarékos csak 620 lumennyit. Persze ez jelentéktelen eltérésnek tűnhet, ám ha nem olyan izzót használsz a fényforrásban, mint a szabvány, akkor megnövekedhet a villanyszámlád is.

Ha tehát legközelebb energiatakarékos villanykörtét vásárolsz, nézd meg, hogy mekkora a lumenszáma, sőt, a legjobb, ha kikéred az ott dolgozó szakember véleményét is, hogy biztosan jól válassz.

Le a vízkővel!

Elsőre talán nevetségesen hangzik, de a vízköves háztartási eszközök, például a kávéfőző, mosógép vagy éppen a vízforraló nemcsak hamarabb romlanak el, de sokkal több energiát is fogyasztanak tiszta társaiknál. Ha a vízkő rátapad ezekre a felületekre, akkor hőszigetelőként kezd funkcionálni, ami azt jeleni, hogy több energiát kell felhasználnia a gépnek a működéshez, így egy csekély, 3 mm-es vízkőréteg akár plusz 25%-os fogyasztást jelenthet. A kialakuló hőveszteség miatt ráadásul jelentősen növekedhet a villanyszámlád.

Ha azt szeretnéd, hogy ez ne történjen meg, két-háromhavonta futtass le egy ecetes tisztító programot ezeken a gépeken. Nemcsak a mosógép, hanem a többi háztartási eszköz is meghálálja gondoskodásodat, méghozzá nem mással, mint hosszabb élettartammal és vastagabb pénztárcával.

Egy szakértő tippjei a villanyszámla csökkentésére

Ha kíváncsi vagy, mit mond egy szakértő arról, hogyan lehet kevesebb a hó végi villanyszámlád, nézd meg a videót!

Húzd ki, ami nem kell!

Nyilván nem húzod ki nap mint nap a lámpát, vízforralót vagy a tévét a konnektorból, hiszen ezeket az eszközöket rendszeresen használod.

Ugyanakkor érdemes résen lenni, mert sok elektromos készülék készenléti állapotban - mikor azt hiszed, hogy nem használod - is nem kevés energiát elfogyaszt. Többek között ilyen a bedugva hagyott telefontöltő, amit nemcsak veszélyes úgy tárolni, hogy a mobil nincs rácsatlakoztatva, de a számla végösszegét is megnyomja. Ugyanez vonatkozik a töltőn hagyott laptopra is. Ha látod, hogy már teljesen feltöltődött, mindenképpen húzd ki a konnektorból!

Mindez elmondható a DVD-lejátszóról, a házimoziról, hifiről is, készenléti állapotban mindegyik ugyanúgy pörgeti a villanyórát, mint ha használatban lenne. A régi készülékek akár a normál üzemmód energiamértékének 30%-át is elfogyasztják, ám az új típusú, modern berendezések is 5-15%-ot megesznek használaton kívül. A legjobb, ha olyan aljzatokat vásárolsz, amelyeken beállítható a ki- és bekapcsoló funkció. Bár ezek lényegesen drágábbak, mint a sima konnektorok, már pár hónap alatt behozhatják az árukat.

Te hogyan spórolsz az árammal?

Ezt is szeretjük