Gyűlnek a befizetetlen csekkek? Van segítség: 3 lehetőség, amit használj ki!

Van megoldás, ha elcsúsztál a közüzemi díjakkal.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárkivel megeshet, hogy anyagi zűrzavarba kerül, és a sürgető határidők ellenére nem jutnak el a postára a csekkek, a szolgáltató pedig nem sokat teketóriázik, ma már - a korábbi 90 nap helyett - 60 napos csúszás esetén is kikapcsolhatják a villanyt vagy épp a vizet.

Ráadásul, ha a lakáshiteled mellé még komolyabb összegű közüzemi tartozást is felhalmoztál, ami rendezetlenül marad, az rákerülhet az ingatlan tulajdoni lapjára, a bank pedig akár fel is mondhatja a hitelt. Mielőtt azonban kétségbeesnél, íme, három lehetőség, amit tartozáskor mentőövnek használhatsz.

Védetté válhatsz

A közüzemi szolgáltatók a törvény szerint is kötelezettek arra, hogy a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztók esetében külön bánásmódot alkalmazzanak, illetve kedvezményeket nyújtsanak. Erről a villamos energiáról szóló 2007. évi és a földgázellátásról szóló 2008. évi törvények rendelkeznek.

A szabályok szerint, ha lakossági fogyasztóként nem fizetted meg a tartozásodat, a szolgáltató fizetési felszólítást küld, amelyben egyúttal tájékoztat a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekről, illetve arról, hogy hogyan történik a nyilvántartásba vétel - ugyanis ahhoz, hogy védett légy, ezt kérelmezned kell a szolgáltatónál. Szociálisan rászorulóként vagy fogyatékkal élőként nyújthatsz be kérelmet: előbbit a területileg illetékes önkormányzat jegyzője igazolja neked írásban, utóbbit pedig a kezelőorvos.

Szociálisan rászoruló fogyasztóként kaphatsz részletfizetést és fizetési haladékot - maximum 30 nap -, illetve kérhetsz előre fizetős mérőórát is.

Részletfizetés

Gyakran hangsúlyozzák, hogy a szolgáltatóknak nem érdekük a mérőóra leszerelése, illetve az ellátás kikapcsolása, ezért általában rugalmasak a tartozások behajtásakor. A gáz- és áramszolgáltatók esetében is van lehetőség részletfizetésre, persze ennek is vannak meghatározott feltételei a különböző szolgáltatóknál. Ezt a lehetőséget általában évente maximum egy alkalommal veheted igénybe, de csakis abban az esetben, ha rendesen fizetted a korábbi számlákat, illetve az összes számlatartozásnak nem szabad meghaladnia a hatvan napot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Általában egy erre külön rendszeresített formanyomtatványon tudod benyújtani a kérelmet, de a legtöbb helyen erre már interneten keresztül is van lehetőség, így nem kell személyes bemenned, és sorba állnod. Ezt követően írásban megkapod az elbírálásról az értesítést. 

Így spórolj a villanyszámlán!

Ha túl magas a hó végi számla, vesd be a szakértő tippjeit. Nézd meg videónkat, és csökkentsd a villanyszámlán szereplő összeget!

Segíthet az önkormányzat

Végső mentsvárként az önkormányzatra, illetve a helyi családsegítő szolgálatra is számíthatsz, utóbbinak többek között az a feladata, hogy a szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került családokat támogassa. Ilyen esetekben kérhetsz tőlük támogatást meghatározott feltételek mellett, ha a helyi irodában működik adósságkezelési tanácsadás.

Az önkormányzat akkor nyújthat adósságkezelési szolgáltatást, ha erről van helyi szinten rendelet, illetve van saját forrása elkülönítve adósságcsökkentési és lakásfenntartási támogatás nyújtásához - ha 40 ezernél több állandó lakos él a településen, akkor kötelező a szolgáltatás működtetése.

A támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósság 75%-át, és összege legfeljebb 300 ezer forint lehet. Az adósságkezelés időtartama pedig maximum 18 hónap, ami indokolt esetben egyszer hat hónapig meghosszabbítható.

Hogy spórolsz a rezsiszámlákon?

Ezt is szeretjük