8 dolog, amit érdemes megfontolnod
Tippek a tökéletes otthonhoz
Ki mondja meg, hogy hogyan rendezd be az otthonod? Egyáltalán léteznek szabályok, amelyeket be kell tartanod?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először is azt tartsd szem előtt, hogy senki nem fogja felróni neked, ha hibázol az otthonod berendezésekor, esetleg kevered az egyes stílusjegyeket, vagy éppen a legextrémebb irányzatnak megfelelően kívánod kialakítani azt. Otthonod egyébként is csak akkor lesz tökéletes, ha berendezésekor szabadjára engeded a fantáziád, és a szomszédok esetleges pusmogását is elengeded a füled mellett.

Mivel a lakberendezésben nem léteznek konkrét szabályok, csupán útmutatások, ezért mi sem kívánjuk előírni, hogy mit tegyél, csupán eloszlatni a tévhiteket, valamint felhívni a figyelmed néhány költségkímélő megoldásra a zökkenőmentesebb otthonteremtés érdekében.

Fogadd meg!

Első szabály: Barátságos, harmonikus, kényelmes és használható otthonban gondolkodj…

…csak ezután tájékozódj az üzletekben az éppen aktuális trendekről! Mindig tartsd szem előtt, hogy még a legdivatosabb otthonnak is el kell tudnia látni az otthon szerepét, hiszen nem másoknak rendezed be, hanem önmagadnak úgy, hogy élni is tudj benne!

Második szabály: Gondolj a családodra is!

Igyekezz olyan otthont kialakítani, amelybe szívesen térnek haza mindazok, akik benne élnek. A férjednek ne kelljen beleerőszakolnia magát egy eggyel kisebb székbe, csak mert neked az jobban tetszik a fotelnél, és ne alakíts ki olyan szobát, ahová a gyerekek nem tehetik be a lábukat, mert még összetörnek valamit... A családtagjaid szokásait és ízlését is vedd figyelembe, amikor az otthonod berendezéséről döntesz! Ne dugd el a távirányítót, csak mert a férjed túl sok tévét néz, hanem igyekezz olyan otthont teremteni, amiben mindenki jól érzi magát!

Harmadik szabály: Vedd meg, ami tetszik, de olcsón!

Tény, hogy nem kell feltétlenül milliókat költened ahhoz, hogy otthonod meséses nézzen ki. Ahelyett, hogy az első üzletben megvennéd a legdrágább kanapét, nézz szét a nagykereskedésekben, az akciós dolgokat árusító helyeken, menj ki a bolhapiacra, és ne feledkezz meg a nagyi padlásáról sem!

Negyedik szabály: Nem baj, ha a kiszemelt tárgy nem tökéletesen olyan, amire vágytál. Ha illik az otthonodba, már nyert ügyed van!

Ha asztalt keresel, de nem a tökéletesre találtál rá, még ne add fel! Gondolkozz el azon, passzolna ez is a szobába? Összhangban lenne a bútorokkal és a falon függő képekkel? A polcokkal is? Ráadásul feleannyiba kerül?? Ha nem utálod teljesen, azonnal vedd meg! Később még mindig lecserélheted, ha megtaláltad a nagy Ő-t. Bár idővel az is előfordulhat, hogy ebbe fogsz végérvényesen beleszeretni…

Ötödik szabály: A cél a meghitt, kellemes környezet megteremtése.

Az otthonod kialakításakor ügyelj arra, hogy olyan légkört teremts, ahol minden alkalommal szívesen töltöd az időd, hiszen nincs még egy olyan hely, ahol annyira biztonságban érezné magát az ember, mint az otthonában. Ha rossz napod van, csak arra vágysz, hogy hazaérj, hiszen itt védve vagy mindenkitől, itt kisírhatod magad. Ez az egyetlen hely, ahol valóban szabad lehetsz, itt senki nem mondja meg, mikor, mit és hogyan csinálj.

Ezt tartsd szem előtt akkor is, amikor a kialakításáról döntesz. Magadnak teremted, nem másoknak!

Hatodik szabály: Töltsd meg élettel!

Ha igazán barátságos környezetre vágysz, pakold tele a lakást „élettel”. Tegyél bele virágokat, cserepes növényeket, vicces külsejű kaktuszokat... Ez az egyik legjobb módja annak, hogy méginkább hangulatossá tedd a helyiséget. Ha még esetleg egy csobogót is beszerzel, szinte tökéletes eredményt érhetsz el, hiszen otthonod egyszerre lesz a nyugalom és a kényelem helyszíne.

Hetedik szabály: Legyen egy kis csavar otthonod stílusában!

Egy olyan tárgy vagy dekorációs megoldás, amelyről azt gondolnád, kilógna a sorból, néha csodásan hathat az otthonod összképére! Egy túlméretezett kép, egy vibrálóan piros párna a csupa-zöld szobában, egy fényképekkel tetőtől talpig teleaggatott falfelület, vagy egy, a megszokottól jóval alacsonyabban elhelyezett polc érdekesen hathat az egyébként egységes enteriőrben. Bármiben is gondolkodsz, ne félj a szokatlan megoldásoktól!

Nyolcadik szabály: A kevesebb néha több!

Egyetlen tökéletes kiegészítővel a konyhában sokkal jobb hatást érhetsz el, mint húsz kevésbé széppel.

Az ember szereti körülvenni magát a kedvenc tárgyaival, a határ azonban az otthonos és a túlzsúfolt között igen keskeny, ezért érdemes ügyelned arra, hogy mikor elég. Gondolom, te sem szeretnéd, ha a mintás bögrék és a díszpárnák vennék át az irányítást a lakás felett...

Ezt is szeretjük