Nehezen kelsz fel reggel? Már egy dolog is segíthet a kutatók szerint (x)
Az NRC kutatói a Nescafé kérésére megvizsgálták ébredési szokásainkat, és rájöttek, mitől lenne könnyebb felkelni.

GettyImages-495772352 (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Többségünk elégedetlen a reggelekkel, és szeretne több időt indulás előtt. Mégis hasznosnak találjuk a szundi funkciót, a fiatalok zöme pedig többször is visszaalszik az ébresztő csörgése után - derítették ki az NRC kutatói, akik a Nescafé felkérésére a 18-59 éves lakosság ébredési és reggeli szokásait vizsgálták, különös tekintettel a szundizásra.

A kutatásból kiderült, hogy gyakorlatilag mindenki használ ébresztőt, és a kutatásban részt vevők 87%-a okos- vagy mobileszközre ébred. Ebből a 87%-ból a szundi funkció használata főleg a fiatalabbak - 18-35 évesek - körében elterjedt, 61%-uk szokta beállítani, és nagy részük felkelés előtt legalább kétszer visszaalszik. Ráadásul a funkciót használók 54%-a egyenesen hiányolná, ha nem lenne szundi gomb.

Szundival nehezebben ébredünk

Mindeközben a 18-29 évesek közül 70% ismerte el magáról, hogy nehezére esik az ébredés, és közel 68%-ukkal időnként előfordul, hogy elalszik. Ugyanakkor nemcsak a fiatalok küzdenek a napindítással, de a vizsgált lakosságnak csak a 23%-a szereti a hétköznap reggeleket úgy, ahogy vannak, és jelentős hányad vágyik arra, hogy több ideje maradjon az elindulás előtt.

GettyImages-613664356 (4)

Bár, akik elalszanak, inkább gyorsítanak, mintsem kihagyjanak valamit a reggeli rutinból, azért akadnak olyanok is, akiknek lemondással jár a későn kelés. Ha muszáj, a fiatalabbak az üzenetek ellenőrzését és a reggelizést, míg az idősebbek a házimunkát, illetve a hírolvasást mellőzik.

A felmérésből sok érdekességre is fény derült. Például arra, hogy a reggel kávézók - 57% - alacsonyabb arányban állítanak be szundit. Ráadásul ők könnyebben is ébrednek, és kevésbé kapkodva készülődnek, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy a nap folyamán csak később kávéznak. Egy másik nem várt adat, hogy azok közül, akiknek szükségük van egy kis figyelmeztető jelzésre ahhoz, hogy felkeljenek, 60% kedveli az ébresztője csengőhangját - talán ezért is változtat mindössze 33% alkalomszerűen. Egyébként főleg zenére és mesterséges hangokra ébredünk.

GettyImages-470764860 (1)

A kutatók ugyanakkor nemcsak a reggeli, de az alvási szokásokat is megvizsgálták, így arról is lehullt a lepel, hogy a 18-59 évesek 8%-a meztelenül alszik. A többség viszont visel valamit éjszakánként: a fiatalabb korosztálynál a bugyi/alsónadrág a befutó, míg az idősebbek a pizsama/hálóing mellett teszik le a voksukat.

Mindent összevetve, a legmeglepőbb talán mégis az, hogy a szundizást inkább hasznosnak gondoljuk, mint károsnak - pedig sokszor nem kevés bosszúsággal indul miatta a reggel. Ha szeretnéd könnyebben indítani a napod, jelentkezz a Nescafé Szundi Kihívásba a jatek.nescafe.hu oldalon!

Ezt is szeretjük