Nem tudsz aludni, sokszor izzadsz? Szervi ok is állhat a háttérben
Nem biztos, hogy csak a stressz vagy az agyban cikázó gondolatok miatt küzdesz alvászavarral.

alvászavar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alvászavar igen gyakori problémának számít, mely nagyban kihat a mindennapi életre. Bár sokszor pszichés ok áll a hátterében, nem ritka, hogy a pajzsmirigy működési zavara teszi tönkre az éjszakákat.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája beszélt a problémáról, annak kivizsgálásáról, illetve terápiás megoldásairól.

Mikor beszélhetünk alvászavarról?

Alvászavarnak számít, ha a probléma már tartósan, vagyis egy hónapnál tovább is fennáll, valamint a zavar már a nappali teljesítményre, hangulatra és közérzetre is kihat. Ha valaki nem képes elaludni, a gondolatai miatt gyakran felébred, akkor napközben fokozottan álmossá válik, a koncentrációkészség pedig lényegesen csökken. Ez nemcsak ártalmas, de balesetveszélyes is lehet. Bár az alvászavar hátterében legtöbben pszichés okokat sejtenek, előfordul, hogy az ingerlékenység és a depresszió csupán következmény. A zavar mögött nem ritkán szervi okok állnak, például kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti és hormonális problémák.

A pajzsmirigy is okozhatja

A pajzsmirigy zavarai számtalan tünetet produkálhatnak, és ezekből az egyik az alvászavar. Amennyiben a szerv túl sok hormont termel, vagyis túlműködik, akkor az anyagcsere fokozódik, és emiatt az összes testi folyamat felpörög. A beteg pulzusa szaporábbá válik, emésztése felgyorsul, menstruációs panaszokkal küzd. Kevésbé tolerálja a meleget, izzad, valamint idegessé és stresszessé válik. Ez természetesen komoly hatást gyakorol az alvására is.

Az alvás minőségén természetes úton is lehet és érdemes javítani. Erre szolgálnak a jótékony hatású gyógyteák. 

A pajzsmirigy-túlműködés okai

A pajzsmirigyzavarról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, amikor is a TSH, T3, T4 és szükség esetén az ATPO hormonok szintjét ellenőrzik. Kóros eredménynél ultrahanggal szemügyre veszik a pajzsmirigy méretét és szerkezetét, mert előfordulhat, hogy golyva vagy göbök okozzák a fokozott hormontermelést.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Nemcsak a szerv abnormális képe miatt fordulhat elő pajzsmirigy-túlműködés, hiszen a probléma autoimmun eredetű is lehet, ilyen a Graves-Basedow-kór. Ebben az esetben figyelemfelhívó jel lehet a beteg szemeinek kidülledése és az emiatt fellépő merev tekintet. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, és gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot és vizenyőt okoz.

Az alvászavar mögött húzódó hormonális probléma az esetek többségében egyszerű gyógyszeres terápiával orvosolható, ám szükség esetén izotópos kezelésre szorul a beteg. Amennyiben nagyobb göbök vagy strúma okozza a zavart, a műtéti beavatkozás is indokolt lehet. 

Ezt is szeretjük