Ennyi idő kellene, hogy megtérüljön egy napelem ára: ha nincs visszatáplálás, értelmetlen megépíteni?

Mikor térül meg egy napelem?

Napelem megtérülése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miután a rezsicsökkentés módosításával megváltoztak az energiaárak, sokan gondolkodtak el azon, milyen megújuló energiaforrással válthatnák vagy egészíthetnék ki az áramhasználatukat.

Megoldásként sokan választották a napelemet. A Pénzcentrum egy korábbi cikkében Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor szövetség elnöke elmondta, hogy míg tavaly összesen 35 ezer háztartásba építettek be, jelenleg mintegy 200 ezerben van folyamatban napelem telepítése. Igaz, a folyamatokat gátolja a hatalmas érdeklődés miatt fennálló alkatrészhiány, ám nem ez a legnagyobb baj a napkollektor-telepítéssel, hanem a fenyegető veszély, hogy az abba fektetett pénz soha nem fog megtérülni.

A napelem megtérülése

Korábban a napelemre váltók abban bízhattak, hogy a napelemmel nyert, de fel nem használt energia visszatáplálása pár év alatt visszahozza a szerkezetre szánt összeget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csakhogy a kormány nemrégiben rendelkezett arról, hogy a háztartások nem táplálhatják vissza a napelemmel termelt extra áramot. Ez alól csak azok képeznek kivételt, akik október végéig nyújtottak be igényt, és el is fogadták azt. A határidőből már kieső háztartások csak akkor használhatják fel a napelemmel termelt áramot, amikor süt a nap és megtermelődik.

Jogos tehát a kérdés, hogyan is térülhetne meg a napelem ára, amikor a fogyasztó nem táplálhat vissza energiát. A Pénzcentrum említett cikkében szereplő számítás szerint ezzel a módosítással jó esetben 42 év alatt fog megtérülni a napelemre fordított energia. A napelemek átlagos élettartama azonban épp 30-40 év, tehát képtelenség, hogy a napelem ára meg tudjon térülni.

A 42 év ráadásul egy felettébb optimista számítás, ugyanis ez a csak akkor érvényesül, ha a háztartás 25%-ban fel tudja használni a megtermelt energiáját. A valóságban viszont egy átlag háztartás ennek csak kis részét használja fel.

Áramspórolás a konyhában

Szeretnél pénzt megtakarítani? Sok kicsi sokra megy: a konyhában sok elektromos eszközt használsz, és kis tudatossággal spórolhatsz az áramhasználaton.

Sok áramot, sok pénzt spórolhatsz a konyhában ezekkel a trükkökkel: 10 ötlet, amit érdemes követni

Ha valaki pénzt szeretne spórolni, a konyhában is megteheti kis tudatossággal.

Elolvasom

d

Ezt is szeretjük