Ezek a háztartási gépek fogyasztanak legtöbb áramot: érdemes odafigyelni, mennyit használod őket

A háztartásban több olyan gép is van, ami meglepően sokat fogyaszt.

Legtöbbet fogyasztó háztartási gépek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentést érintő változások miatt mostanság sok szó esik arról, hogyan lehet minél kevesebb áramot fogyasztani otthon annak érdekében, hogy a villanyszámla összege megfizethető maradjon.

Különböző számlakarcsúsító spórolási tippeket már adtunk korábban, ám azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mely háztartási gépek fogyasztanak legtöbbet. Ha ezt tudja, az ember tudatosabban használhatja őket, így csökkentheti energiaszámláit.

A legtöbbet fogyasztó háztartási gépek

Az MVM online közzétett anyagában összefoglalta, hogy melyik háztartási gép mennyi működéssel használ fel bizonyos mennyiségű áramot. Ennek alapján könnyűszerrel kiolvasható, illetve kiszámolható, hogy a listában szereplő harminc, háztartásokban gyakran előforduló eszköz közül melyik fogyaszt legtöbbet.

A lista alapján jól látható, hogy a vasaló az otthon alkalmazott gépek közül az egyik legnagyobb áramfogyasztó. Adataik szerint egy vasaló két óra alatt 1 kWh elektromos energiát használ. Érdemes a vasalást minél rövidebbre fogni. Ebben segíthetnek bizonyos praktikák: vasaláskönnyítő folyadék, a ruhák alapos megrázása teregetés során, és a gondos, rendszerezett tárolás a gardróbban.

Az elektromos tűzhelyen 20 kWh mennyiségű áramba kerül egy négytagú család egyheti ételét megfőzni. Ezt néhány spórolási trükkel lehet csökkenteni. A vízforraláshoz hasznos a tűzhely helyett forralókannát használni. A tűzhelyre érdemes a lapnak megfelelő méretű edényt tenni, azt pedig fedővel takarni. A főzés kevesebb energiát igényel, ha az ember kuktát használ.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok háztartásban használnak párologtatót, hogy a levegő ne legyen száraz, de azt kevesen tudják, hogy egy ilyen masina relatíve sokat fogyaszt. Az MVM listája szerint egyetlen óra alatt eszik 1 kWh áramot. Ez azt jelenti, hogy ha az ember egy órán át bekapcsolva hagyja, akkor éppen annyi áramot fogyaszt el, mint ha két óra hosszat vasalt volna.

Végül a mosogatógépről is érdemes szót ejteni. Bár alapvetően egy takarékos eszköz, hiszen az edények kevesebb víz felhasználásával tisztulhatnak meg, mint akkor, ha folyó víznél, kézzel mosogat az ember, meglehet, hogy nem minden formában segít a spórolásban. Ha ugyanis nem megfelelően használják a szerkezetet, az a kelleténél több áramot fog fogyasztani.

Az MVM cikke szerint egy telepakolt mosogatógép 2 kWh elektromosságot használ. Ha a gép kapacitása nincs kitöltve, illetve a töltet a helyet nem praktikusan tölti ki, ezért nem fér annyi mosogatnivaló a gépbe, amennyit valójában be tudna fogadni, a mosogatás többkörös lehet, és az áramfogyasztás is dupla, vagy akár tripla annyi lesz.

Ami a fagyasztót illeti, az napi 2 kWh áram felhasználásával működik. Mivel a használata mennyiségét az ember nem tudja csökkenteni, érdemes annak módját újragondolni. A mélyhűtő soha ne maradjon kihasználatlan vagy félig üres. Amennyiben a szekrényben nincs elég étel, a szerkezet sokkal többet fogyaszt, mint telepakolt állapotában.

Zabálják az áramot és a gázt

A következő cikkben olyan otthon használatos eszközöket sorolunk, amelyek bizonyos esetekben rengeteg energiát fogyasztanak.

7 dolog, ami zabálja az áramot és a gázt: ezeken foghatod meg az egekbe szökő rezsit

Csökkentsd a rezsit kis odafigyeléssel: ezeket az eszközöket használd okosan, módjával.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük