7 dolog, ami zabálja az áramot és a gázt: ezeken foghatod meg az egekbe szökő rezsit

Csökkentsd a rezsit kis odafigyeléssel: ezeket az eszközöket használd okosan, módjával.

Spórolás az árammal, gázzal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos július 21-én reggel rendkívüli tájékoztatón számolt be róla, hogy a lakosság milyen áron juthat áramhoz, illetve gázhoz a jövőben.

A határozat szerint 2523 kWh/év fogyasztásig az ár 36 forint marad, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár. Az efeletti fogyasztásnál az áram ára 70,10 forint/kWh. Ami pedig a gázt illeti, a kedvezményes díj 144 köbméter/hó fogyasztásig marad meg: 102 forint lesz köbméterenként. Ennél magasabb fogyasztás esetén az új lakossági ár 747 forint/köbméter.

Sok gázt és áramot fogyasztó eszközök otthon

A fentiekre tekintettel nagyon fontos, hogy az ember alaposan végiggondolja, milyen gépek és eszközök vannak az otthonában, amelyek esetleg túl sok áramot, illetve gázt fogyasztanak, amennyiben nem működnek jól, vagy nem használjuk őket megfelelően. A következő listában ilyen, potenciális számlahizlalókat sorolunk, melyekkel fontos egyenként foglalkozni.

Sütő

A sütő beltere könnyen beszennyeződik, mivel megesik, hogy egyes ételek sütés közben sercegnek, pattognak, durrognak. Erre fontos odafigyelni és rendszeresen, alapos takarítást végezni, hiszen akkor, ha a sütő belső felülete szennyezett, a gép sokkal több energiát fog használni a sütőtér felmelegítéséhez.

Villanybojler

Sok háztartásban villanybojlerrel melegítik a vizet. A megoldás problémás lehet, ugyanis a bojler fűtőszála vízkövesedhet, így a szerkezet nehezebben, több energia felhasználásával melegíti fel a vizet, tehát sokkal több áramot fogyaszt, mint amennyit megfelelő állapotában fogyasztana.

Hűtőszekrény

A hűtő többszörösen is felelhet a magas villanyszámláért. Amennyiben a gép egy szűkös zugban, közel a falhoz helyezkedik el, szellőzése nem megfelelő, hamar felmelegszik és több energia szükséges ahhoz, hogy betölthesse feladatát. Az is gondot okoz, ha a hűtő indokolatlanul nagy. Az üresen tátongó polcok, illetve üres mélyhűtő is magasabb áramfogyasztást igényel.

Mosógép

Egy régi, lötyögő-zötyögő mosógép rengeteg áramot fogyaszthat. Ugyan továbbra is működhet, energiabesorolása százszor rosszabb lehet a ma kapható modern gépeknél. Nem érdemes büszkélkedni a húsz éve szuperáló masinával, inkább érdemes beszerezni egy újat.

Fűtőtestek

Ha a radiátor, illetve konvektor poros, szennyeződött, akkor sokkal nehezebben látja el a feladatát, mivel több energia szükséges a felmelegedéséhez.

Gázkazán

A gázkazán is fogyaszthat túl sok gázt. Nemcsak akkor, ha teljesítménye nem a ház méretének megfelelő, hanem akkor is, ha valamilyen meghibásodás van benne. Gyakori probléma a hőcserélők hibája, ha az égéstermékkel, vízkővel tömődik el. Érdemes időről időre megvizsgáltatni a kazánt.

Gáztűzhely

Bár sok lakásban villanytűzhelyen főznek, rengeteg konyhában továbbra is gáztűzhelyen teszik. Ha azonban a tűzhely felülete nincs tisztán tartva, a rózsákra ráfut az étel, és ott is marad, az akadályozza a gáz megfelelő égését, és rengeteg megy veszendőbe. Az eltömődésről, nem megfelelő égésről a sárgára színeződő láng árulkodik.

Ettől megy tönkre a mosogatógép

Nem is gondolnád, de egyszerű bakik is tönkretehetik a mosogatógépedet hosszú távon.

Te hová rakod a késeket a mosogatógépben? Idő előtti cseréhez vezethet ez a 4 dolog

Nem is gondolnád, de egyszerű bakik is tönkretehetik a mosogatógépedet hosszútávon.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük