Miért jegesedik hamar a hűtőszekrény? 5 gyakori dolog, amitől vastag réteg képződik rajta

A hűtőszekrény jegesedéséért néhány gyakori dolog felelős: ezeket könnyű kiküszöbölni.

GettyImages-1249891741
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan tapasztalják, hogy a hűtőszekrény hátulsó falán jégréteg keletkezik. A jegesedés nem normális, és negatív következményei is lehetnek.

Jó tudni, hogy a jegesedés megterheli a hűtő motorját, és azáltal többet is fog fogyasztani. Fontos mielőbb elejét venni a dolognak.

A hűtő jegesedésének okai

A jelenség hátterében nem feltétlenül meghibásodás áll. Gyakran egyszerű hétköznapi szokások miatt jegesedik a hűtő, de az ember a mindennapok rutinjában észre sem veszi, hogy elköveti ezeket.

Ha túl sokáig van nyitva a hűtő

A problémát sokszor az okozza, hogy a hűtőszekrény túl sokáig marad nyitva. Ilyen például akkor fordul elő, amikor bevásárlás után bepakolunk, vagy előkészülünk a főzéshez. Az ajtó csak minimális ideig, addig maradjon nyitva, míg valóban szükséges.

Ha túl gyakran nyitják ki

Amennyiben a hűtőszekrény ajtaja túl sokszor nyílik ki, ugyancsak jegessé válhat a hűtő hátulsó része. Érdemes végiggondolni, pontosan mire, mikre lesz szükség, és ezeket célirányosan, rövid idő alatt begyűjteni a polcokról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az ajtó nem zár jól

A fenti két ok kizárható, mégis jeges a hűtő? Akkor meglehet, hogy rosszul zár az ajtaja. Tüzetesen ellenőrizni kell az illeszkedést. Ha bárhol is illeszkedési gond, rés van, szerelőre lesz szükség.

Ha forró étel kerül be

Ha marad némi étel, vagy későbbre főz az ember, de nincs türelme vagy ideje kivárni, hogy az kihűljön, olykor melegen helyezi a hűtőbe. Fontos, hogy ilyen ne történjen, hiszen a hűtőben pára keletkezik, abból pedig jégréteg lesz!

A hőmérséklet is lehet a ludas

Nem mindenki tudja, hogy mi az ideális hőfok a hűtőben, és rosszul állítja be, de az is megesik, hogy egy óvatlan mozdulat következtében elállítódik a gép. Ez is vezethet jegesedéshez. A hűtőszekrényben a megfelelő hőmérséklet a 4-5°C, a mélyhűtőben pedig -18°C.

Romlik a mosogatógép?

Számos apró jel vetíti előre, hogy a mosogatógép cserére szorul, és hamarosan felmondja a szolgálatot. A legjellemzőbbeket érdemes megjegyezni, és időnként ellenőrizni a gépen.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük