Mikor szabad kinyitni a mikró ajtaját? 5 gyakori hiba, amitől gyorsan tönkremegy a készülék

A mikró érzékenyebb gép, mint azt sokan gondolnák.

GettyImages-1094167288
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mikró nagy segítség a konyhában, hiszen a melegítés praktikus eszköze. Sokan főznek is benne, egyesek pedig olvasztásra is ezt a készüléket használják.

A konyha sokoldalú segítsége azonban érzékeny szerkezet, mely könnyen elromolhat. Sokan észre sem veszik a hibákat, amelyeket akár nap mint nap elkövetnek, pedig borsos összeg kiadását kerülheti el, aki idejében kapcsol, és figyel arra, hogy ne kövessen el baklövéseket mikróhasználat közben.

5 tipikus hiba, amitől tönkremegy a mikró

Rosszkor nyitni az ajtaját 

A mikró ajtaját csak akkor szabad kinyitni, ha lejárt a beállított program, és a készülék leállt. Ha valaki azelőtt nyitja ki az ajtót, hogy a mikró nullázódott volna, visszazárás után a program folytatódni fog.

Fontos, hogy ilyen ne történjen, mert ez esetben a mikrohullám nem talál magának célt, így a magnetron szívja azokat magába, ez pedig idővel meghibásodást okozhat. Jó tudni, hogy tűzveszélyes is lehet, ha a mikró üresen jár.

Üresen elindítani

Figyelmetlenségből megtörténhet, hogy az ember úgy indítja el a mikrót, hogy még nem helyezte be a tálat. Ez esetben a készülék üresen indul el, ami a fentebb részletezett probléma miatt károsítja a készüléket.

Túlterhelni

Érdemes elolvasni a használati utasítást, melyben az is szerepel, hogy mekkora súllyal lehet megterhelni a gépet, azaz milyen maximális nehézsége lehet annak az ételnek és edénynek, amit az ember belehelyez. Ha ezt valaki túllépi, akkor a mikró tálcája nehezebben forog, ami nemcsak a forgatóelemnek árt, de megterheli, roncsolja a gép motorját is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Becsapni az ajtót

Aki rutinosan forgolódik a konyhában, vagy sietős dolga van, az hajlamos lehet becsapni a mikró ajtaját. Helytelen, ugyanis ennek hatására sérülhet az ajtó záróeleme. Ebben az esetben mindig problémát fog okozni a gép kinyitása, de ha a bezáródás nem tökéletes, a készüléket nem szabad használni, mivel a mikrohullám kiszökhet a gépből.

Túl közel helyezni a falhoz

Végül arra is figyelni kell, hogy a mikró hogyan helyezkedik el a falhoz képest. Fontos, hogy a készülék mögött elegendő hely legyen, hogy működés közben képes legyen lehűlni. Amennyiben a mikró túl közel van a falhoz, a szellőzőrács nincs szabadon, és a készülék túlmelegedhet, és le is éghet.

A mosógépre is érdemes figyelni

Ha valaki nem figyel oda, hogyan használja a mosógépét, rövid időn belül szerelőt kell hívnia, és az is lehet, hogy új gépet kell hogy vegyen.

Ezt is szeretjük