Tűzhelyproblémát is jelezhet a sárga láng: mitől függ, hogy mikor milyen az árnyalata? 3 gyakori kérdés a gázról

Nemcsak a láng színe érdekes: a gáz kapcsán több mindent érdemes megismerni.

Gázláng sárga színe
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gáz az egyik legfontosabb energiaforrásunk, melyet nap mint nap használunk fűtéshez, vízmelegítéshez és főzéshez. Mivel laikusokként alig-alig tudunk róla valamit, előfordulhatnak vele kapcsolatos kérdések és bizonyos tévhitek is.

Sokak számára jelent kérdőjelet, miért sárga a gáztűzhely lángja. Egyesek gyanítják, hogy azért forr lassabban a víz, mert a gázt hígítják. Végül olyanok is akadnak, akiket a nehezen begyulladó rózsák gondolkodtatnak el.

Mitől sárga a tűzhely lángja?

Amikor meggyújtjuk a tűzhely rózsáját, normális esetben szinte színtelen, enyhe világoskék árnyalatú a lángja. Előfordul azonban, hogy a láng nem kék, hanem sárgásan csíkozott, vagy egészében sárga színű.

A láng akkor optimális, ha az éghető gázrészecskék megfelelő mennyiségű oxigénnel találkoznak. Ezt a levegő-hozzávezetés biztosítja. Ha a levegő-hozzávezetés nem ad szükséges mennyiségű oxigént, és azt csak a térben lévő levegőből, diffúzió során tudják nyerni a részecskék, a láng sárgás-vöröses színre vált. Ez a folyamat ugyanis egy tökéletlenebb égéshez vezet, mely korom keletkezésével jár, és a koromrészecskék felizzása színezi át a lángot.

A készülék állapota nagyban befolyásolja az égés minőségét, érdemes azt időről időre karbantartatni, megvizsgáltatni egy szakértővel. Előfordulhat, hogy alkatrészhiba miatt rossz a levegőellátás. Fontos leszögezni, hogy nem mindig készülékhiba okozza a láng elszíneződését, hanem lehet valamilyen kívülről érkező szennyeződés, például, ha főzés közben só szóródik a rózsákra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Tényleg hígíthatják a gázt?

Nagyon elterjedt az elmélet, hogy a víz azért forr fel olykor lassabban, olykor gyorsabban a tűzhelyen, mert a gázt hígítják. Ha azonban a földgázhoz valamilyen más gázt kevernek, robbanásveszélyes elegy keletkezhet, így a hígítás nem kerülhet szóba. Amennyiben olyan anyaggal hígítanák a gázt, ami nem veszélyes, az pedig nem érné meg a gázszolgáltatónak, hiszen akkor több millió köbméter gázt kellene drága eljárás útján, drága adalékkal felhígítani.

Az, hogy a tűzhelyre tett víz, tej, leves vagy egyéb milyen gyorsan forr fel, ugyancsak függ a gáz-levegő aránytól, vagyis az égés minőségétől. Függ a szerkezet állapotától is, ugyanis ha a rózsák fúvókái beszennyeződtek, cserére szorulnak, nem égnek olyan jól. Az is számít, milyen hőmérsékletű volt eredetileg a feltett folyadék vagy étel. Végül az az apróság is sokat nyom a latban, hogy milyen anyagból van a használt edény.

Miért nem gyullad be a rózsa?

Előfordul, hogy a tűzhely rózsája nem akar elsőre begyulladni. Ez vagy külső, vagy belső szennyeződésből adódhat. Lehetséges, hogy valamilyen étel ráfutott a rózsára, azután ráégett, de akár a fúvóka is eltömődhetett. Mivel laikusként az ember nem tudja pontosan felmérni az okot, érdemes gázszerelőt hívni, aki megbizonyosodhat a probléma forrásáról, és orvosolhatja is azt. Bár az interneten számos tűzhelykarbantartó videót találni, ne feledjük, hogy a gáz robbanásveszélyes, így végzetes baj következhet be, ha hozzá nem értő kezek bütykölgetik.

Jelek, hogy rosszul mérhet a vízóra

A vízóra szemmel tartása fontos: esetleges hibáját néhány egyszerű jelből észre lehet venni. Egy otthoni tesztre is van lehetőség, ha valakinek kétségei vannak.

3 vészjósló jel, hogy hibásan mérhet a vízórád: a felülvizsgálat előtt magad is ellenőrizheted, de nem mindegy, hogyan

A vízórahibát laikusként is lehet észlelni, és vizsgálat kérhető a hiba alátámasztására.

Elolvasom
Ezt is szeretjük