Egykettőre tönkremegy a szárítógép, ha így használod: sokan utólag sajnálkoznak

A szárítógép hasznos segítség, de csak addig, amíg jól működik.

GettyImages-1434126129
beauty and style
Top olvasott cikkek

Volt idő, hogy a ruhaszárításra csak a kertben kifeszített zsinór állt rendelkezésre, később a különböző ruhaszárító állványok oldották meg a dolgot.

A modern idők végül elhozták a szárítógépet, ami kész áldás, hiszen a mosás után 1-2 órával a ruhák ismét szárazak és viselhetőek lesznek. Azt azonban érdemes tudni, hogy ez a gép érzékeny szerkezet, és ha nem megfelelően használják, egykettőre tönkremegy.

Mitől megy tönkre a szárítógép?

Ezeket a gyakori hibákat fontos elkerülni, hogy a szárítógép hosszú távon használható maradjon, és ne kelljen hozzá szerelőt hívni.

1. A szöszcsapda megtisztításának elmulasztása

Egyesek úgy hiszik, hogy nem szükséges minden szárítás után kiüríteni a szöszöket felfogó dobozkát, hanem néhány alkalmanként, vagy "majd valamikor" elegendő lesz. Ez ugyanakkor rövid távon bajt okoz: minden egyes betöltés után meg kell tisztítani a szöszcsapdát.

2. Rossz pozíció

A szárítógépnek is, akárcsak a mosógépnek, stabilan és egyenesen kell állnia. Ha a gép nem fix, a dob mozgásának hatására elmozdul, rázkódik, ezt pedig alkatrészei bánják. Muszáj ellenőrizni, hogy a gép semmiképp ne billegjen.

3. Oda nem illő dolgok szárítása

Vannak, akik úgy gondolják, hogy bármit bedobhatnak a szárítójukba, hiszen az csak egy fémdoboz kavargó levegővel. Ez tévedés. A szárítókat kifejezetten textil szárítására tervezték, nem pedig tárgyak szárítására, mint játékok, táskák vagy más holmik. A nehezebb szerkezet, a kemény anyag tönkreteszi a gép belső részét, dobját, alkatrészeit.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Rossz szellőzés

Ha a szárítógép túl kicsi helyre van besajtolva, akkor az akadályozza a légáramlást, amire körülötte szükség lenne. Ennek hiányában a gép túlmelegedhet, leéghet.

5. A szellőzőcső elhanyagolása

Nemcsak a szöszcsapdát kell kitisztítani, hanem arra is figyelni kell, hogy a szellőzőcsövek esetleges törmeléktől (például apró zsebkendődarabok, flitterek) mentesek legyenek. A csekkolást évente többször el kell végezni, mert ezek a csövek teszik lehetővé a hő távozását. Ha a cső nem tiszta, a gép túlforrósodhat, leéghet.

A mosógép is elromolhat, ha nem figyelsz

A mosógép is könnyen tönkremehet, ha nem vigyáz rá az ember használat közben.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük