Elszíneződik, roncsolódik, és bolyhos lesz a ruha, ha rosszul válogatod: így szortírozz mosás előtt
Ha nem szeded megfelelő kategóriákra a ruhákat, pár mosás után elveszítik eredeti szépségüket.

GettyImages-119958477 (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házimunka az egyetlen olyan munka, amelynek nem lehet a végére érni: mire azt gondolná az ember, hogy lassan befejezi, kezdheti is elölről. Mosásra például hétről hétre sor kerül, ilyenkor ráadásul nem elég egy jó minőségű mosószert venni és találomra bedobálni a ruhákat a gépbe.

Sokan így tesznek, pedig a ruhák megfelelő szortírozása alapvető dolog, ha az ember azt szeretné, hogy az egyes darabok megőrizzék színüket, formájukat és anyaguk minőségét.

Szortírozás mosás előtt

A szennyes szortírozása elsőre úgy tűnhet, bonyolult, ám egyáltalán nem az: 2-3 mosás után rutinná válik, és már szinte gondolkodni sem kell, amikor a különböző kategóriákat egy kosárba rendezi az ember.

Sötétek, fehérek és színesek - ez a három legalapvetőbb kategória, hiszen feketét nem mosunk össze fehérrel, sem pasztell- vagy vibrálóan üde színekkel. Ha a sötét holmik kicsit is eresztik a színüket, akkor a többi ruha óhatatlanul felveszi azt, és árnyaltak lesznek, szürkébbek, tompa színűek. Hasonló a helyzet a fehér és színes ruhákkal. Vigyázni kell, ugyanis ha egy színét eresztő darab bekerül a fehérek közé, foltosan vagy egészében, de beszínezi azokat.

A fehér, krémszín és tört fehér ruhákat, a sötétkék, fekete, sötétszürke, sötétzöld, és sötétbarna textileket, a pasztelleket valamint az élénk színű ruhákat érdemes négy külön kategóriába tenni. Aki nem mosna ennyit, a pasztellt összerakhatja a fehérekkel vagy a színesekkel, ám mindkét esetben hasznos egy színfogó kendőt is bedobni a gépbe.

Farmerek - sokan nem gondolnak rá, de a farmereket nem pusztán kék vagy fekete színű ruhaként kell tekinteni, hanem külön kategóriába kell sorolni, hiszen ezek durvább, nehezebb darabok, amelyeket sem a puha pamutokkal, sem a kötött darabokkal nem szabad összemosni. Ha mégis ez történik, azok a farmer szorításába gabalyodva bolyhossá, formátlanná válnak.

Kötöttek - a kötött holmikat fontos külön kategóriába sorolni és speciálisan a számukra kifejlesztett, hideg mosási programmal kimosni. Ne kerüljenek össze durva anyagokkal, sem gombos, csatos ruhákkal, mert könnyen összeakadhatnak, így a kötötteknek kihúzódik a szála, felületük pedig bolyhos lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Finom darabok - a csipke, selyem, szatén, tüll, muszlim vagy más finom anyagú ruhák, illetve a flitterrel borítottak ne kerüljenek be a többi mosnivaló közé. A horgolt öltözékek ugyancsak képezzenek külön csoportot. Ezeket külön, kézzel érdemes kimosni, mert érzékenyek, és egykettőre tönkremennek a mosógépben.

A kötött pulóver mosása

Korábbi cikkünkben részletesen is írtunk arról, hogyan érdemes kimosni a kötött pulóvert annak érdekében, hogy az olyan maradjon, mint új korában.

Ezt is szeretjük