Így mosd ki a kötött pulóvert, hogy ne nyúljon, ne menjen össze, és ne legyen bolyhos: jövőre is szép marad

A kötött pulóverek anyaga kényes, ezért óvatos mosást igényelnek.

GettyImages-1279482552
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli ruhatár elmaradhatatlan darabja a puha, meleg kötött pulóver. A finoman ölelő öltözék azonban csak akkor maradhat sokáig a kedvenced, ha megfelelő technikával mosod.

Ha nem a jó technikával mosod a kényes szerkezetű ruhadarabot, az könnyen elvesztheti a formáját, kinyúlhat vagy épp összemehet, felülete durvává, bolyhossá válhat, ráadásul a régi szépsége is odalesz.

Hogyan mosd ki a kötött pulóvert?

Talán már sejted is, hogy a kötött pulóver tisztítására a legjobb módszer a kézi mosás. A mindennapok sűrűjében természetesen nincs sok idő ezzel bajlódni, de nem is feltétlenül szükséges: amennyiben a kötött pulóver a címkéje szerint gépben mosható, és a megfelelő módon jársz el, a pulóvernek kutya baja sem lesz tőle.

Így válassz mosószert

A mosáshoz ne a hagyományos mosószeredet használd, hanem vásárolj kifejezetten kötött ruhákra kifejlesztett terméket. Ugyan ez pluszkiadást jelent, de ha végiggondolod, az új pulóverek jóval drágábbak lesznek, mint a pár flakon mosószerre fordított anyagi áldozat. A mosószer szükséges mennyiségét egy kiskanál segíthet meghatározni: legyen annyiszor egy kanál, ahány kötött pulcsi a gépbe kerül.

Hány pulóvert moshatsz egyszerre?

Ennek apropóján fontos arra is kitérni, hány kötött pulcsi kerülhet egyszerre a gépbe. Egyes darabok címkéjén az olvasható, hogy más holmiktól külön kell mosni. Ez esetben kövesd az utasítást. Ha ilyen kitétel nincs, akkor több könnyű darab is kerülhet a dobba. A vastagabb, nagyobb pulcsikat ugyanakkor nem érdemes együtt mosni a vékonyabb, érzékenyebb darabokkal, mert ha azok átáznak, akkor elnehezülnek, és gyötörni fogják a finom pulcsikat.

Ugyanebből az okból kerülendő a kötött pulóvereket más holmikkal együtt mosni: egy farmer súlya és durva anyaga vagy szabadidőruha nehézsége felesleges igénybevételt jelent az anyagnak, bolyhosít és el is deformálhatja a felső fazonját.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magas hőmérséklet kerülendő!

Ami a hőmérsékletet illeti, a kötött pulóverek esetében a hideg mosás javasolt, ugyanis a forró víz hatására a kötött anyagok összemehetnek. A mai mosószerek zöme már alacsonyabb hőfokon is működőképes.

A program megválasztása

A mosógép programjai közül válaszd a finom darabokhoz, illetve a gyapjúhoz való mosást. Ezekhez rendszerint alacsonyabb sebességű centrifugázás is tartozik, ami ugyancsak segít megtartani a pulóver formáját. A rövid program szintén szóba jöhet, ám ahhoz hagyományos centrizés tartozik, ezért ne felejtsd el az indítás előtt alacsonyabb fordulatra venni a funkciót. A felesleges víz egy részét a mosás után egy frottírtörölköző segítségével is felitathatod. Terítsd ki és hajtsd bele a pulcsit, mintha egy könyvbe tetted volna, és gyengéden nyomogasd át az anyagot.

A teregetésről

Ha kimostad a kötött pulóvered, fontos, hogy ne lógatva teregesd ki. Ha lógatod, a szálak között maradt és egyre lejjebb áramló nedvesség lefelé húzza majd a pulcsidat, így az könnyen megnyúlhat. A kötött pulóver számára az egyenletes súlyeloszlás miatt a fektetett szárítás az ideális.

Ami a kézzel kötött darabokat illeti

Előfordulhat, hogy a szekrényedben kézzel kötött pulóverek is vannak. Ez esetben érdemes a kézi mosást választanod. Tégy hideg vizet egy lavórba, majd önts bele a kötött anyagnak megfelelő mosószert. Gyengéd, nyomkodó mozdulatokkal mosd ki a pulcsit. Öblítés után egy frottír törölköző segítségével itasd fel belőle a felesleges nedvességet, és szárítsd fektetve.

Így mosd ki a kék farmert

Hogy maradhat sokáig élénk a farmer színe? Ha megfelelő technikával mosod, akkor hosszú ideig olyan marad, mint amikor megvásároltad.

Ezt is szeretjük