Mi köze a házimunkának a mentális egészséghez? Ha ennyi időt töltesz vele hetente, már jót tesz
A kutatók azt találták, hogy a házimunka segíthet megelőzni a betegségeket és a kognitív hanyatlást.

GettyImages-1215189022
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A háztartási teendők nyűgnek tűnhetnek, de a kutatók szerint az olyan feladatok, mint a portörlés, a padló súrolása és az ablakmosás segíthetnek a felnőtteknek abban, hogy időskorukig egészségesek maradjanak.

A BMJ Open folyóiratban egy szingapúri kutatócsoport azt mondta, hogy a rendszeres testmozgás „javítja a fizikai és mentális egészséget, mérsékli a krónikus betegségek kockázatait és hatásait, valamint csökkenti az idősek elesésének, mozgásképtelenségének, kiszolgáltatottságának és halálozásának mértékét.”

Tudósok tesztelték a felnőtteket

A csapat véletlenszerűen toborzott felnőtteket a szingapúri Yishun városból, és arra kérte őket, hogy végezzenek el kognitív funkcióteszteket, valamint olyan tevékenységeket, amelyekkel felmérték fizikai képességeiket, például a lehető leggyorsabban álljanak fel a székből.

GettyImages-1266574252

A résztvevőket a fizikai aktivitásuk szintjéről is megkérdezték, beleértve a könnyű házimunka (például portörlés) és nehéz házimunka (például padlósúrolás) mennyiségét, és felmérték az esés kockázatát olyan tényezők alapján, mint például a térdük ereje.

A vizsgálatban 249 21-64 év közötti és 240 65-90 év közötti személy vett részt. A legtöbben nők voltak, akik arról számoltak be, hogy nagy mennyiségű nehéz vagy könnyű házimunkát végeznek.

A házimunka jótékony hatásai

Az olyan tényezők figyelembevétele után, mint az életkor, a nem és az elvégzett könnyű házimunka mennyisége, a csapat azt találta, hogy a kognitív pontszámok és a figyelem pontszámai 8-14%-kal magasabbak azoknál az idősebb felnőtteknél, akik nagy mennyiségű nehéz házimunkát végeztek - átlagosan heti 131 percet.

GettyImages-148194459

A nagy mennyiségű, nehéz házimunkáról beszámolt idősebb felnőttek ülésből állásba mozdulási ideje alacsonyabb volt, mint a kevesebb takarítást végzőké, azonban utóbbiaknál is kisebb volt az esés kockázata.

A csapat azt is megállapította, hogy a kognitív pontszámok 5%-kal magasabbak azoknál az idősebb felnőtteknél, akik magas szintű, könnyű házimunkáról számoltak be - átlagosan heti 902 percről -, és a memóriapontszámuk is magasabb volt, mint azoké, akik ilyen feladatokat alacsony szinten végeztek, átlagosan 89 percet hetente.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csapat szerint a hasonló eredmények hiánya a fiatalabb felnőtteknél az lehet, hogy magasabb iskolai végzettségük volt -ami magasabb kiindulási kognitív funkcióval és lassabb kognitív hanyatlással jár -, és magasabb funkcionális képességekkel, mint az idősebb felnőtteké.

Dr. Shiou-Liang Wee, a kutatás társszerzője szerint az egészségügyi ajánlásoknak nem csak a szabadidős fizikai tevékenységekről kell szólniuk. Hiszen már a házimunka is élesebb memóriához és idősebbek esetében az egészségügyi állapot javulásához vezethet.

3 egyszerű dolog, ami segít fenntartani a mentális egészséget

Nem csak a test, a lélek egészsége is fontos, amit három dolog segíthet megőrizni.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük