3 egyszerű dolog, ami segít fenntartani a mentális egészséget: alapjaiban változtatják meg a gondolkodásmódot

Nem csak a test, a lélek egészsége is fontos, amit három dolog segíthet megőrizni.

GettyImages-1329997915
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokat hallunk róla, mennyire fontos a helyes, tápanyagban gazdag táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a káros szenvedélyek kerülése. Mindez a fizikai jóllét záloga, és bár a léleknek is hasznosak, a mentális egészség külön figyelmet érdemel.

Nap mint nap, a szélrózsa minden irányából érkeznek az ember felé olyan negatív hatások, amelyek kikezdik a lelki jóllétet, sok mindent meg kell élni, fel kell dolgozni, meg kell szokni, és helyt kell állni. A stressz, a szorongás, az aggodalmak pedig megkeserítik a mindennapokat. A lélekre szürke fátyol borul, és az alól minden még borúsabbnak látszik.

Hogyan őrizd meg a lelki egészséged?

Ha szeretnél nemcsak testileg, de mentálisan is jól lenni, akkor érdemes megfogadnod Douglas LaBier washingtoni pszichoterapeuta tippjeit. Úgy véli, három egyszerű, mindennapi dolog segíthet megőrizni a lelki egészséget.

1. Keress új és változatos tapasztalatokat!

Egy kutatás szerint, melyet a Virginiai Egyetem és a Floridai Egyetem kutatói végeztek, a jólléthez elengedhetetlenek az új tapasztalatok. Ez lehet egy új dolog megtanulása, részvétel valamiben, amiből az ember addig kimaradt, egy utazás egy olyan tájra, ahol még sosem járt. A szakértő tehát mindenkit arra buzdít, hogy folyamatosan keresd a lehetőségeket, és légy nyitott az új tapasztalatok felé, hiszen az stimulálja a lelki gyarapodásodat.

2. Tanuld meg értékelni a bizonytalanságot!

Különösen hangzik, igaz? Pedig ez nagyon sokat segíthet lelki egészséged megőrzésében. Fogadd el, hogy nem tudhatod, mi következik, és semmi sem biztos az életben. Ha sikerül, és a kiszámíthatatlanságot képes leszel kalandként, izgalomként megélni, kiegyensúlyozottabb ember lehetsz. Ezt egy, a Liége-i Egyetem és a Northwestern Egyetem szakértőinek közös kutatása is alátámasztotta, melyre a szakértő felhívja a figyelmet.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Beszélj és hallgass meg másokat

A pszichoterapeuta utolsó tanácsában egy harmadik kutatásra támaszkodik, melyet a Chicagói Egyetem szakértői végeztek. 1800 embert mindössze arra kértek meg, hogy beszélgessenek, de nem akármiről, hanem mélyebb témákról, saját problémáikról. Noha a résztvevők előbb furcsállták a feladatot, a gyakorlat után arról számoltak be, hogy jó érzés volt számukra, hogy megoszthatták a gondolataikat, és ily módon kapcsolatba léphettek másokkal. Labier szerint a mentális egészség megőrzésében tehát szemlátomást fontos, hogy beszélgessünk és meghallgassunk másokat.

Bár vannak zárkózottabb emberek, a saját komfortzónáján belül mindenkinek érdemes nyitnia mások felé és beszélgetni. Nemcsak a kapcsolatoknak, de a léleknek is jót tesz. A pszichoterapeuta három tanácsát követve tehát sokat tehetsz mentális egészséged érdekében.

Így hat a kutyatartás a lélekre

A kutya nemcsak jó barát, de a lelki egészségnek is nagyon jót tesz. Korábbi cikkünkben erről írtunk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük