4 trükk, amire jó a lejárt tej a háztartásban: ne öntsd ki azonnal!

A néhány napos lejárt tej még számos dologra felhasználható a háztartásban.

A lejárt tej felhasználása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tartós vagy hűtött tejre is igaz, hogy felbontást követően 3-4 napon belül javasolt azokat elfogyasztani. A kevésbé jelentős tejfogyasztóknak mégis gyakran megmarad egy kis mennyiség a dobozban, amit nem szívesen pocsékol el az ember.

Míg a hűtött friss tej szavatossága mindössze néhány nap, a tartós tejek akár hónapokig is kibírják bontatlan állapotban. Megnyitva azonban ugyanolyan gyorsan megromlanak, ezért érdemes mindig azzal a mennyiséggel számolni, amennyit a család elfogyaszt.

Tej felhasználása a háztartásban

A megmaradt tejet sem feltétlenül kell kiönteni, szuper trükkökre használható a háztartásban.

Bútorok tisztításához és fényezéséhez

Természetes, hogy a használatban levő bútorok egy idő után megkopnak, elvesztik régi fényüket. Egy kevés megmaradt tej sokat segíthet, hogy új életet kapjanak: csak keverj össze egyenlő arányban tejet és citromlevet, és töröld át a felületet egy puha kendővel.

Nemcsak tiszta, de ragyogó, fényes is lesz a végeredmény a szertől. Pár csepp illóolaj hozzáadásával kellemes lesz a lakás illata is.

Bőrcipőkre és táskákra

A bőr és lakkbőr kiegészítők és ruhadarabok is régi fényükben pompázhatnak egy kevés tej segítségével. Kend fel a felületre egy puha anyaggal, majd száradás után még egyszer törölgesd át alaposan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az edényeket is megtisztítja

A megsavanyodott tejet se öntsd a lefolyóba: az evőeszközök legkíméletesebb tisztítószere lehet. Áztasd legalább fél, de akár néhány órán át is a tejben a kanalakat, villákat, majd mosd le meleg vízzel. A művelettel eltávolíthatók a fakó foltok, és visszakaphatják a darabok a régi fényüket.

Biopermetszer a paradicsomra

A kertben is remekül hasznosítható a tej, elsősorban a paradicsomon javasolt alkalmazni biopermetszerként. A növényt számos betegség fenyegeti, így esős időben a gomba okozta paradicsomvész vagy a kalciumhiány következtében kialakuló csúcsrothadás.

A tejes permetlé segít megelőzni ezeket a legfőbb problémákat, ha időben, esőzések után kijuttatja valaki a kertjében. Ehhez zsíros tej és víz keveréke szükséges 1:1 arányban, egy szórófejes flakonnal kijuttatva a területre.

Mikrótisztítás hatékonyan

A mikrótisztítás senkinek sem a kedvence, de citrusokkal könnyebb és gyorsabb lehet.

Összefröcsögött, zsírfoltos a mikró? Így tisztítsd meg gyorsan és könnyen citrusokkal

A mikrótisztítás senkinek sem a kedvence, de citrusokkal könnyebb és gyorsabb lehet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük