2 ok, ami miatt tényleg káros a mikró
Több szempontot is érdemes figyelembe venni.
A Percy Spencer amerikai mérnök által feltalált mikrohullámú sütő immár több évtizede könnyíti meg világszerte a konyhai teendőket, kényelmesebbé téve például a melegítést vagy akár a fagyasztott termékek kiolvasztását. Az E.ON becslései szerint csak Magyarországon mintegy 600 ezer ilyen készülék működik a háztartásokban.
Sokak számára azonban aggodalomra adnak okot azok az időről időre felröppenő híresztelések, melyek azt állítják, a mikrohullámú sütő használata káros az egészségre nézve, sőt, akár a rákos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Arra, hogy mi az igazság, jelenleg sincsen egyértelmű bizonyíték, a kétkedők száma éppúgy jelentős, mint a sütő lelkes használóié.
Problémák a mikrohullámú sütővel
A mikrohullámú sütő lelke az úgynevezett magnetron, melyben az elektromos energia mikrohullámú energiává alakul át, mely a melegítendő anyag bizonyos molekuláit - a dipólusmolekulákat, például a víz molekuláit - forgatja és rezgeti, súrlódási hőt fejlesztve ezáltal - tulajdonképpen ez melegíti fel az ételt, italt.
Sokan azok közül, akik ellenzik a használatát, úgy vélik, a mikrohullámok az ételben maradhatnak, ezzel károsítva a szervezetet, ez azonban nincs így, más szempontok is léteznek viszont, melyek miatt károsnak tartják a szerkezetet, hangsúlyozva, hogy az sem lehet véletlen, hogy Svájcban, Franciaországban már tilos reklámozni.
Szakértőnk, dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó szerint a mikrohullámú sütővel kapcsolatban két lényeges probléma merülhet fel. Az egyik, hogy a mikrohullám megzavarhatja a molekulák természetét, megváltoztathatja például a fehérjék szerkezetét, csökkentve az ételek tápanyagtartalmát. Véleménye szerint a mikrohullámú sütő használata után értéktelen ételt fogyasztunk, főként, ha az korábban a főzés által már egyébként is vesztett értékéből. A szakértő szerint a másik problémát az jelenti, hogy jelenleg a gyártók sem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a mikrohullámú sütőből kijutó hullámokat tökéletesen le lehessen árnyékolni, így azok a sütő közelében - és nemcsak közvetlen közelében - hatást fejtenek ki az élő szövetre.
Amire viszont ajánlják a tudósok is!
Előbbiektől függetlenül, egyes kutatások szerint a mikrohullámú sütővel olyan háztartási praktika is kivitelezhető, mely által az egészségmegőrzéshez járul hozzá, nevezetesen alkalmas arra, hogy az olyan konyhai eszközöket fertőtlenítse, mint amilyen a mosogatószivacs.
Amerikai kutatók szerint a szivacsot elegendő naponta két percen át melegíteni ahhoz, hogy a kórokozók 99%-a elpusztuljon. Ha szeretnéd kipróbálni a módszert, néhány dologra mindenképp figyelj: legyél biztos benne, hogy a szivacs nem tartalmaz a felületén semmiféle fémes anyagot, illetve mindenképp vizesen tedd a sütőbe, semmiképpen se szárazon.
Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?
Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. október 24. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- betörés
- villanyszámla
Pár száz forint, és távol tartja a betörőket: ha beszerzed, még spórolhatsz is vele!
- villanyszámla
- spórolás